Επιπλέον 6,7 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών κινδυνεύουν να υποστούν τις συνέπειες του υποσιτισμού το 2020 ως αποτέλεσμα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, προειδοποίησε η UNICEF.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, το 80% αυτών των παιδιών θα προέρχονται από την Αφρική και τη Νότια Ασία. Πάνω από τα μισά θα είναι μόνο από τη Νότια Ασία.

«Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 και είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας προκαλούν μεγαλύτερη βλάβη στα παιδιά από την ίδια την ασθένεια», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore. «Τα ποσοστά φτώχειας των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί. Οι βασικές διατροφικές υπηρεσίες και οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διακοπεί. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, η ποιότητα της παιδικής διατροφής έχει μειωθεί και τα ποσοστά υποσιτισμού θα αυξηθούν. "

Σύμφωνα με τη UNICEF, ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, 47 εκατομμύρια παιδιά είχαν υποσιτιστεί (στοιχεία του 2019). Χωρίς άμεση δράση, ο παγκόσμιος αριθμός παιδιών που μπορεί να υποσιτιστεί φέτος θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα 54 εκατομμύρια παιδιά.   

Η ανάλυση στο  Lancet διαπιστώνει ότι ο επιπολασμός του υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών κάτω των πέντε ετών θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 14,3% στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φέτος, λόγω των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της COVID-19. Μια τέτοια αύξηση του παιδικού υποσιτισμού μεταφράζεται σε περισσότερους από 10.000 επιπλέον θανάτους παιδιών ανά μήνα, με πάνω από το 50% αυτών των θανάτων στην υποσαχάρια Αφρική.

Η εκτιμώμενη αύξηση του υποσιτισμού παιδιών είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποιούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ. Οι εκθέσεις της UNICEF από τους πρώτους μήνες της πανδημίας υποδηλώνουν συνολική μείωση κατά 30% στην κάλυψη βασικών - και συχνά σωστικών - διατροφικών υπηρεσιών. 

Σε σχολιασμό της έκθεσης στο The Lancet, οι επικεφαλής της UNICEF, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι η πανδημία COVID-19 υπονομεύει τη διατροφή σε όλο τον κόσμο, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με τις χειρότερες συνέπειες να βαρύνουν τα μικρά παιδιά. Περισσότερα παιδιά και γυναίκες υποσιτίζονται λόγω της επιδεινούμενης ποιότητας της διατροφής τους, της διακοπής των διατροφικών υπηρεσιών και των σοκ που δημιουργούνται από την πανδημία.

Οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται αμέσως 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να προστατεύσουν τη διατροφή των μητέρων και των παιδιών στις πιο ευάλωτες χώρες από τώρα έως το τέλος του έτους. Οι επικεφαλής των τεσσάρων οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών καλούν τις κυβερνήσεις, το κοινό, τους δωρητές και τον ιδιωτικό τομέα να προστατεύσουν το δικαίωμα των παιδιών στη διατροφή:

Διασφάλιση της πρόσβασης σε θρεπτικές, ασφαλείς και προσιτές τροφές ως ακρογωνιαίο λίθο της αντίδρασης στην COVID-19 προστατεύοντας τους παραγωγούς τροφίμων, τους μεταποιητές και τους εμπόρους λιανικής, αποθαρρύνοντας τις εμπορικές απαγορεύσεις και τον καθορισμό των αγορών τροφίμων ως βασικών υπηρεσιών.   

Επενδύοντας αποφασιστικά στην υποστήριξη της μητρικής και της παιδικής διατροφής, προστατεύοντας το θηλασμό, αποτρέποντας την ακατάλληλη εμπορία βρεφικών παρασκευασμάτων και διασφαλίζοντας την πρόσβαση των παιδιών και των γυναικών σε θρεπτικά και ποικίλα τρόφιμα.

Διατήρηση της παροχής θρεπτικών και ασφαλών σχολικών γευμάτων, προσεγγίζοντας ευάλωτα παιδιά μέσω παράδοσης στο σπίτι, μερίδες για το σπίτι, με μετρητά ή κουπόνια όταν τα σχολεία είναι κλειστά και

Επέκταση της κοινωνικής προστασίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε θρεπτικές τροφών και βασικές υπηρεσίες μεταξύ των φτωχότερων και των πιο θιγόμενων νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε εμπλουτισμένα τρόφιμα.
 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μαγνητική τομογραφία μαστών
Η Πρότυπη Ογκολογική Ομάδα του Νοσοκομείου Υγεία πιστοποιήθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO)
Ημερίδα ενημέρωσης για τη χρόνια λεμφοκυτταρική ΄λευχαιμία