Σοβαρό κίνδυνο στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών για την υγεία τους διατρέχουν οι διαβητικοί. Αυτές τις ανησυχίες εξέφρασε κατά πληροφορίες πρόσφατα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη) σε μέλη του ΣΕΙΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων). 

Ο χαμηλός προϋπολογισμός σε συνδυασμό με το μεγάλο clawback είναι η πηγή του κακού, όπως φαίνεται και πλέον οι φήμες για απόσυρση υλικών, αρρυθμίες στη διάθεση των υλικών ή ακόμη και προσχέδια αποχωρήσεων από τον κλάδο δίνουν και παίρνουν. Φήμες, που τουλάχιστον στο θέμα των αποχωρήσεων έχουν επιβεβαιωθεί στο παρελθόν και θυμίζουμε ότι μέσα στην τελευταία τετραετία μία πολυεθνική αποχώρησε από την Ελλάδα, ενώ άλλη πολυεθνική σχεδόν διέλυσε το τμήμα του διαβήτη (αν και πρόσφατες πληροφορίες λένε ότι γίνονται προσπάθειες να ξαναστήσει το τμήμα αλλά με λίγα στελέχη μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού).

Σήμερα, λοιπόν, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Λ4Α Υ.Υ. - Υλικά σακχαρώδους διαβήτη - Αναλώσιμα λοιπών τύπων διαβήτη: 43.000.000 ευρώ.
  • Λ4Β- Υ.Υ. - Υλικά σακχαρώδους διαβήτη - Αναλώσιμα διαβήτη τύπου 1: 7.200.000 ευρώ.
  • Λ4Γ Υ.Υ. - Αντλία ινσουλίνης και αναλώσιμα: 12.000.000 ευρώ.
  • Λ4Δ Υ.Υ. - Συστήματα καταγραφής γλυκόζης: 20.900.000 ευρώ.

Όπως μας τόνισε παράγοντας, ο σημερινός προϋπολογισμός των 83 εκατ. ευρώ με ένα clawback  στο 30% δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους ασθενείς, καθώς γνωρίζουν αφενός τη δυσαρέσκεια των εταιρειών που εμπορεύονται τα σχετικά υλικά αφετέρου τον λογικό δισταγμό τους να επενδύσουν στην κατηγορία εισάγοντας υλικά επόμενης γενιάς που ήδη κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, μας λέει η πηγή μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα έχουν τα υλικά που τους χρειάζονται θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι δεν επαρκούν για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας, το 12% του οποίου πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Αρα. συνεχίζει η πηγή μας, η επαρκής χρηματοδότηση των σχετικών υποκατηγοριών, σε συνδυασμό με την ποιοτική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση από πλευράς ΕΟΠΥΥ για την ανάδειξη της καινοτομίας, θα συμβάλλει σημαντικά στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων, την αποφυγή της εξέλιξης επιπλοκών της νόσου, καθώς και τη διατήρηση σε κατάλληλες συνθήκες των καινοτόμων τεχνολογιών εντός συστήματος συνταγογράφησης και αποζημίωσης. 

Ήδη, επιστολή με θέμα: “Aίτημα συνάντησης με θέμα συζήτησης τον επικείμενο κίνδυνο αποχώρησης εταιριών ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Σ.Δ. από την ελληνική αγορά”, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) στο υπουργείο Υγείας και τον υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην επιστολή της, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι στη συνάντηση επιθυμεί να παρευρίσκεται και η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, με σκοπό την από κοινού εξεύρεση λύσης στο κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους πάσχοντες από Σ.Δ., καθώς διακυβεύεται η παραμονή απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην ελληνική αγορά, η απουσία των οποίων θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο κίνδυνος απομάκρυνσης σημαντικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τις επιστολές που απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.) και τις οποίες κοινοποίησε και στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, αποτελεί πλέον σοβαρή και άμεση απειλή. Μέχρι πρότινος, μεμονωμένα κάποιες εταιρείες διαμαρτύρονταν για το clawback, τώρα όμως ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο Ελληνικές εταιρείες, αλλά και πολυεθνικές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ αυτό πρόβλημα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ παραθέτει στην επιστολή της προς το Υπουργείο τις παρακάτω προτάσεις:

  1. Αύξηση του προϋπολογισμού της Λ4 το έτος 2025 κατά είκοσι εκατομμύρια ευρώ.
  2. Από το 2026, αύξηση του προϋπολογισμού της Λ4 κατά 5% ετησίως. Το 5% αύξησης αποτελεί το ένα έκτο, του ετήσιου επιπολασμού του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, το οποίο σύμφωνα με τα δεδομένα της Η.ΔΙ.Κ.Α., αγγίζει το 12%, με μέση ετήσια δαπάνη να κινείται από εκατόν πενήντα ευρώ έως πεντέμισι χιλιάδες ευρώ ανά άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη, ανάλογα με τον τύπο Διαβήτη.
  3. Δημιουργία ΗΤΑ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στον ΕΟΠΥΥ και όχι μόνο διαπραγμάτευση - Ονομαστική συνταγογράφηση και στις ταινίες μέτρησης σακχάρου, όπως άλλωστε υπάρχει σε όλα τα υπόλοιπα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδους Διαβήτη.
  4. Εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού ποιότητας MDR στο σύνολο των εμπλεκόμενων της εφοδιαστικής αλυσίδας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων Σακχαρώδη Διαβήτη. Έτσι, θα υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα, κάτι που στη χώρα μας δεν εφαρμόζεται χρόνια τώρα, καθώς τα φαρμακεία εξαιρούνται από την εφαρμογή κανόνων ποιότητας και ιχνηλασιμότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο ασθενής να λαμβάνει μη ποιοτικά προϊόντα με κίνδυνο για την υγεία του, τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν και να αντικατασταθούν και τα οποία δύναται κατά τη χρήση τους να προκαλέσουν προβλήματα στη ρύθμιση του Διαβήτη.
  5. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% για όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε αυτά αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είτε όχι.
  6. Δημιουργία ειδικής υποενότητας στον ηλεκτρονικό φάκελο Υγείας για την αποθήκευση των δεδομένων τα οποία εξάγονται από τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων Διαβήτη και δείχνουν τη βελτιωμένη πορεία της αντιμετώπισης της πάθησης, την αποτελεσματικότητα των προϊόντων στη διαχείριση της πάθησης- και το σημαντικότερο τη βελτίωση στην Υγεία, την ποιότητα, αλλά και την ευελιξία στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο προστάτη: Συνδυασμός PSA με πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία
Ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις για τα 1Β-ΦΥΚ
Δίαιτα MIND: Τι είναι και ποιοι πρέπει να την ακολουθήσουν