Τα χαρακτηριστικά των ιώσεων που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, περιγράφουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Στην εβδομαδιαία τους έκθεση, σημειώνουν πως η γρίπη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν πτωτικές τάσεις.

Όπως αναφέρουν, η επιτήρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη δείχνει ότι η δραστηριότητα των ιών του αναπνευστικού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρόμοια με εκείνα που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Αρκετές χώρες, ωστόσο, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Η δραστηριότητα του SARS-CoV-2 ποικίλλει τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Το καλοκαίρι του 2024, υπήρξε έξαρση περίπου έξι εβδομάδες νωρίτερα από το 2023.

Ωστόσο, τα επίπεδα είναι συγκρίσιμα ως προς τον αριθμό των ελεγμένων δειγμάτων και τα ποσοστά θετικότητας.

Σε επίπεδα πρωτοβάθμιας φροντίδας (γενικοί γιατροί), υπάρχει διακύμανση, με τη θετικότητα να αυξάνεται την περασμένη εβδομάδα στο 24%.

Στα΄νοσοκομεία, η συγκεντρωτική θετικότητα των τεστ παρέμεινε σταθερή στο 15% (διακύμανση 2,5% - 35%). Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση στα άτομα 65 ετών και άνω (21% θετικά τεστ).

Η Τσεχία και η Σλοβακία συνέχισαν να εμφανίζουν αυξανόμενο αριθμό θετικών στον κορωνοϊό νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ αύξηση θανάτων καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε Βουλγαρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.

Οι ειδικοί του ECDC τονίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιληψία: Το "βραχυκύκλωμα" του εγκεφάλου, το στίγμα και η λάθος διάγνωση
Παιδιά με κάταγμα και έλλειψη βιταμίνης D αναρρώνουν πιο αργά [μελέτη]
Ρίγανη: Αρωματική αλλά και υγιεινή