Βρετανοί επιστήμονες σχεδιάζουν να αρχίσουν πειράματα με νέο εμβόλιο ενάντια στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το οποίο θα καταστέλλει ενδεχομένως τις επιπτώσεις της νόσου των συνδέσμων, χρησιμοποιώντας τα κύτταρα αίματος του ίδιου του ασθενούς.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε 8 εθελοντές, σε πιλοτική έρευνα. Αν αποδειχτεί επιτυχής, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Ο καθηγητής κλινικής ρευματολογίας John Isaacs δήλωσε ότι η έρευνα είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά είναι πολύ συναρπαστική.

Η ιδέα είναι να βοηθήσουν τον οργανισμό να αυτοθεραπευτεί. Παρόμοια τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τον καρκίνο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σε υγιείς ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό πολεμώντας τη λοίμωξη. Αλλά σε αυτοάνοσες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα επιτίθεται σε ιστούς προκαλώντας φλεγμονή.

Το νέο εμβόλιο αφορά ‘χημικό χειρισμό’ των λευκών αιμοσφαιρίων του ασθενούς, ώστε να αναπτύξουν δενδριτικά κύτταρα τα οποία πιστεύεται ότι καταστέλλουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά