Η ζαλάδα που νιώθουν πολλοί ηλικιωμένοι όταν σηκώνονται απότομα από την καρέκλα μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα.

Η διαταραχή αυτή λέγεται ορθοστατική υπόταση και εμφανίζεται επειδή πέφτει απότομα η αρτηριακή πίεση κατά την έγερση, εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Οι ερευνητές συσχέτισαν την ορθοστατική υπόταση με την όψιμη άνοια, όταν η συστολική πίεση μειώνεται κατά τουλάχιστον 15 mmHg, ενώ η διαστολική μένει σταθερή (συστολική ορθοστατική υπόταση). Η συστολική πίεση είναι ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση της πίεσης.

Το εύρημα σημαίνει ότι καλό είναι να ελέγχεται η αρτηριακή πίεση όταν εκδηλώνεται επεισόδιο ορθοστατικής υπότασης, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Laure Rouch από το UCSF. «Είναι πιθανό η ρύθμιση της πίεσης να συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και της σκέψης», πρόσθεσε.

Η Dr. Rouch, διευκρίνισε ακόμα πως τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν απλώς μια συσχέτιση, και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 2.100 ηλικιωμένοι, διάμεσης ηλικίας 73 ετών, οι οποίοι δεν είχαν εμφανείς ενδείξεις άνοιας κατά την έναρξή της. Τα επόμενα 12 χρόνια, το 22% από αυτούς παρουσίασαν άνοια.

Όσοι είχαν συστολική ορθοστατική υπόταση αντιμετώπιζαν σχεδόν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν άνοια, συγκριτικά με όσους δεν είχαν αυτή την διαταραχή. Ειδικότερα, από τους ηλικιωμένους με συστολική ορθοστατική υπόταση το 26% παρουσίασαν άνοια, έναντι του 21% όσων δεν είχαν αυτή τη μορφή υπότασης.

Επιπρόσθετα, όσο πιο μεγάλη ήταν η πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης τόσο περισσότερο αυξανόταν η πιθανότητα άνοιας. Από τους ηλικιωμένους με τη μεγαλύτερη αστάθεια της συστολικής πίεσης, εκδήλωσε άνοια το 24%. Σε όσους όμως είχαν πιο σταθερή συστολική πίεση, άνοια εκδήλωσε το 19%.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ορθοστατική υπόταση σχετίζεται με την άνοια, επειδή σε κάθε επεισόδιο μειώνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και για αυτό ζαλίζεται ο πάσχων. 

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Neurology», το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών