Συναγερμό έχουν σημάνει στην επιτροπή των επιδημιολόγων τα μαζικά κρούσματα λοιμώξεων από κορωνοϊό σε δύο οίκους ευγηρίας της Θεσσαλονίκης.

Η διασπορά του ιού σε κλειστές δομές, όπως τα γηροκομεία, μπορεί να οδηγήσει σε συρροή κρουσμάτων και θανάτους, καθώς οι λοιμώξεις αφορούν ευάλωτη ομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σύντομα θα εφαρμοστεί στα γηροκομεία ένα νέο υγειονομικό πρωτόκολλο. Θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, περισσότερα και συχνότερα τεστ κορωνοϊού για το προσωπικό.

Στο θέμα των γηροκομείων αναφέρθηκε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, καθηγητής Νίκος Σύψας. Μιλώντας στον Σκάι, είπε πως ο ιός χτυπάει την πόρτα των γηροκομείων, διότι έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Τόνισε πως την ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων, την πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε και είναι οι ηλικιωμένοι.

Έμφαση δίνεται και στα νοσοκομεία, όπου επιχειρείται ο έλεγχος εισόδου ατόμων που φέρουν ενδεχομένως τον ιό. Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" έχει δοθεί εντολή να μην εισέρχονται άτομα που έχουν πυρετό, ενώ παρόμοιες εντολές υπάρχουν και σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα πρόσβασης σε ομάδες, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, δρομολογούνται μέτρα για τη διασφάλιση των εξετάσεων και θεραπειών τους χωρίς εμπόδια και επιπλέον αναμονές.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η Ελλάδα ήταν και παραμένει σε καλύτερο επιδημιολογικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλες χώρες, παρά την έξαρση που παρατηρείται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο - είπε - ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 2.831 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα ανέρχονται σε 693 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Και ενώ ο μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως είναι 100 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 22, δηλαδή πέντε φορές περίπου μικρότερος.

Η χώρα μας κατατάσσεται στην 132η θέση ως προς τα  κρούσματα του κορονοϊού και στην 108η θέση ως προς τους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. 

Εξέταση

Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με την πρόσφατη διασπορά του κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Αγγελος Βάσσιος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και για τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου εντοπίστηκαν 36 κρούσματα κορωνοϊού (33 ηλικιωμένοι-τρόφιμοι, 3 εργαζόμενοι).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνέδριο Πεταλούδα: Ασθενείς και γιατροί συζητούν για την υγεία
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με μια ‘’Μυστική Αποστολή’’ στο 52ο φεστιβάλ βιβλίου
22ο Διεθνές φόρουμ νέων εθελοντών αιμοδοτών