Όλοι αγγίζουμε το πρόσωπό μας καθημερινά. Τις περισσότερες φορές ασυναίσθητα – μια φαγούρα στην μύτη, τρίψιμο των ματιών, το να βάλουμε τα χέρια μας σε ολόκληρο το πρόσωπο και να ξεφυσήξουμε σε μια στιγμή άγχους... Όλα αυτά είναι πράγματα που ο καθένας μας θα μπορούσε να κάνει καθημερινά, και μάλλον τα κάνουμε. Δεν θα έπρεπε, όμως, και θα εξηγήσουμε γιατί.

Αρχικά, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συνήθως μεταδίδονται με την εισπνοή σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Αλλά αυτά τα σταγονίδια μπορούν επίσης να προσγειωθούν σε επιφάνειες. Όταν αγγίζετε μια μολυσμένη επιφάνεια με το χέρι σας και στη συνέχεια αγγίζετε το πρόσωπό σας, αυτά τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να σας αρρωστήσουν. Αυτό περιλαμβάνει νοσήματα όπως COVID-19, κοινό κρυολόγημα μέχρι και επιπεφυκίτιδα. Επιπλέον, η βρωμιά, τα έλαια και άλλα σκουπίδια στα δάχτυλά σας μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήμαα όπως φραγμένους πόρους και ακμή.

Πόσο συχνά αγγίζουμε το πρόσωπό μας;

Οι ερευνητές σε μια μελέτη προτείνουν ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους μεταξύ 9 και 162 φορές την ώρα. Και, σίγουρα, το νούμερο φαίνεται ακραίο, αλλά σκεφτείτε πόσες φορές ασυναίσθητα έχετε ακουμπήσει το πρόσωπό σας ήδη διαβάζοντας αυτές τις γραμμές. Η μελέτη λέει επίσης ότι σχεδόν τα μισά από αυτά τα αγγίγματα στοχεύουν τους βλεννογόνους, όπως τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο να εισέλθουν μικρόβια στον οργανισμό.

Το να κρατάτε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας δεν είναι και το πιο εύκολο. Θα χρειαστεί υπομονή αλλά και να προσέχετε αρκετά τις αντιδράσεις σας, ώστε να πιάσετε τον εαυτό  σας προτού κάνει αυτές τις ασυναίσθητες κινήσεις. Όπως κάθε κακή συνήθεια, η δουλειά που χρειάζεται για να την αλλάξουμε είναι πολλή, αλλά τα αποτελέσματα σημαντικά.

*Το πρώτο βήμα για τη διόρθωση αυτής της κακής συνήθειας είναι να αναγνωρίσετε πότε το κάνετε. Η επαφή χεριού-πρόσωπου συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας — τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το καταλάβουμε. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσετε πότε και πόσο συχνά το κάνετε. Συνήθως, παρατηρούμε συνήθειες στους άλλους πολύ πριν τις δούμε στον εαυτό μας. Έτσι, μπορεί να σας βοηθήσει αν ξεκινήσετε παρακολουθώντας πώς και πότε οι άλλοι αγγίζουν το πρόσωπό τους.

*Αν τα χέρια ή οι καρποί σας έχουν άρωμα, μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε πότε πλησιάζουν το πρόσωπό σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα αρωματικό σαπούνι χεριών ή λοσιόν, ή βάλτε λίγο άρωμα κοντά στους καρπούς σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια μικρή προειδοποίηση κάθε φορά που πάτε να ακουμπήσετε το πρόσωπό σας, άρα και την ευκαιρία να το σταματήσετε.

*Σκεφτείτε να επαναφέρετε τις μάσκες προσώπου. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η χρήση μάσκας προσώπου στο απόγειο της πανδημίας COVID-19 συνδέθηκε με λιγότερο άγγιγμα του προσώπου. Άλλωστε, αν η μύτη και το στόμα σας είναι καλυμμένα, είναι λογικό να είναι λιγότερο πιθανό να τα αγγίξετε.

*Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα ώστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας λόγω αδράνειας ή βαρεμάρας. Μπορείτε να δοκιμάσετε μπάλες άγχους, ένα στυλό ή μολύβι για να σχεδιάζετε, ή οτιδήποτε άλλο σάς επιτρέπει να μην νιώθετε πως τα χέρια σας δεν ασχολούνται με κάτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνέδριο Πεταλούδα: Ασθενείς και γιατροί συζητούν για την υγεία
Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με μια ‘’Μυστική Αποστολή’’ στο 52ο φεστιβάλ βιβλίου
22ο Διεθνές φόρουμ νέων εθελοντών αιμοδοτών