Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν καρδιοπάθεια πολύ αργότερα από τους άντρες, όχι όμως και οι καπνίστριες, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζουν καρδιοπάθεια τουλάχιστον 12 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με γυναίκες που δεν καπνίζουν, ανέφεραν Νορβηγοί γιατροί σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Καρδιολογίας, στο Μόναχο.

Στους άντρες, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη. Οι άντρες καπνιστές εμφανίζουν καρδιακή προσβολή περίπου 6 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με άντρες που δεν καπνίζουν.

Δεν πρόκειται για ασήμαντη διαφορά δήλωσε η Dr. Silvia Priori, Καρδιολόγος του Επιστημονικού Ινστιτούτου της Παβίας στην Ιταλία. Ο Dr. Morten Grundtvig και οι συνεργάτες του από το Νοσοκομείο Innlandet στη Lillehammer, της Νορβηγίας, βάσισαν την έρευνά τους σε στοιχεία 1.784 ασθενών, που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της Lillehammer, για καρδιακή προσβολή.

Η έρευνά τους ανακάλυψε ότι οι άντρες κατά μέσον όρο είχαν την πρώτη τους καρδιακή προσβολή στην ηλικία των 72 ετών, αν δεν κάπνιζαν, και στα 64 αν ήταν καπνιστές. Οι γυναίκες στην έρευνα εμφάνισαν καρδιοπάθεια στην ηλικία των 81 ετών αν δεν κάπνιζαν και στα 66 αν ήταν καπνίστριες.

Αυτό μεταφράζεται σε 8 και 15 χρόνια αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες. Έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και ο διαβήτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διαφορά για τους άντρες ήταν περίπου 6 χρόνια και για τις γυναίκες 14.

Προηγούμενες έρευνες σχετικά με το φύλο και την καρδιοπάθεια δεν είχαν καταλήξει σε σαφές συμπέρασμα.

Οι γιατροί από καιρό εκτιμούσαν ότι οι γυναικείες ορμόνες προστατεύουν τις γυναίκες από την καρδιοπάθεια. Τα οιστρογόνα εκτιμάται ότι αυξάνουν τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και επιτρέπουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώνουν πιο εύκολα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μπλοκαρίσματος.

Ο Grundtvig δήλωσε ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να οδηγήσει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση νωρίτερα, αφήνοντάς τες λιγότερο προστατευμένες απέναντι στην καρδιακή προσβολή. Με τα αυξανόμενα ποσοστά γυναικών που καπνίζουν, ο Grundtvig δήλωσε ότι οι γιατροί περιμένουν να δουν αύξηση των καρδιοπαθειών στις γυναίκες.

Το κάπνισμα θα μπορούσε να εξουδετερώσει το φυσικό πλεονέκτημα που έχουν οι γυναίκες, δήλωσε ο Dr. Robert Harrington, Καθηγητής ιατρικής στο Πενεπιστήμιο Duke. Οι γιατροί δεν είναι ακόμα σίγουροι αν άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η χοληστερόλη και η παχυσαρκία επηρεάζουν και αυτοί τις γυναίκες διαφορετικά.

Η διαφορά του πώς επηρεάζει το κάπνισμα τους άντρες και τις γυναίκες είναι εμφανής, δήλωσε ο Harrington. Αν οι γυναίκες καπνίζουν ή δεν διακόψουν το κάπνισμα κινδυνεύουν να καταλήξουν με τις ίδιες σοβαρές ασθένειες όπως οι άντρες, αλλά σε πολύ νεαρότερη ηλικία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό