Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ελπίδες για μείωση – σχεδόν στο μισό – του κινδύνου για νέο έμφραγμα, δίνει μία θεραπεία σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας κλινικής μελέτης, η οποία διεξήχθη στο Καρδιαγγειακό Τμήμα του Νοσοκομείου San Filippo Neri της Ρώμης, στην Ιταλία και η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, έδειξαν ότι η εντατικοποιημένη θεραπεία με 80mg ατορβαστατίνης (atorvastatin), μείωσε κατά 40% τον κίνδυνο μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων, καθώς και του θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε σύγκριση με μια λιγότερο εντατικοποιημένη θεραπεία με χαμηλότερες δόσεις ατορβαστατίνης (atorvastatin).

Η μελέτη συμπεριέλαβε 290 ασθενείς με σοβαρή στεφανιαία νόσο που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή. Το κύριο τελικό σημείο της μελέτης ορίστηκε ως ο συνδυασμός του θανάτου που σχετίζεται με καρδιαγγειακά αίτια, της μη θανατηφόρας καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου που προκαλεί παράλυση.

Αναλύοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής κ. Furio Colivicchi, επεσήμανε τα εξής:

‘Ασθενείς με στεφανιαία νόσο τελικού σταδίου που έχουν ήδη υποστεί μια πρώτη καρδιακή προσβολή έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο είτε να πεθάνουν είτε να υποστούν άλλη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ασθενείς αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς οι στεφανιαίες αρτηρίες τους έχουν υποστεί τόσο εκτεταμένη βλάβη που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με εγχείρηση ή αγγειοπλαστική.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η θεραπεία με υψηλή δόση ατορβαστατίνης παρέχει στους θεράποντες ιατρούς μια επιλογή θεραπείας ασφαλή αλλά και σαφώς πιο αποτελεσματική για αυτούς τους ασθενείς’.

Οξύ σύνδρομο

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκε μία μελέτη παρατήρησης περισσότερων των 1.300 ασθενών με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Η μελέτη έδειξε ότι μέσα σε έναν χρόνο από την έξοδό τους από το νοσοκομείο όσοι άλλαξαν την θεραπεία τους από εντατικοποιημένη με 80mg ατορβαστατίνη, είτε με άλλη στατίνη είτε με ατορβαστατίνη μικρότερης δόσης, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν ή να υποστούν μη θανατηφόρα καρδιακή προσβολή από όσους ασθενείς παρέμειναν στα 80mg ατορβαστατίνη.

Σύμφωνα με τον κ. Colivicchi, το επιπρόσθετο εύρημα υποδεικνύει ότι η φροντίδα των ασθενών πρέπει επειγόντως να βελτιωθεί κατά την μετάβαση από το περιβάλλον του νοσοκομείου όπου αρχικά χορηγείται εντατικοποιημένη θεραπεία, στο περιβάλλον της εξωτερικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου η αλλαγή θεραπείας μπορεί να ενθαρρύνεται.

Τα ευρήματα και από τις δύο μελέτες – είπε – όχι μόνο τονίζουν την σημασία της χρήσης εντατικοποιημένης θεραπείας μείωσης των λιπιδίων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αλλά αποκαλύπτουν επιπλέον ότι η αλλαγή σε αυτούς τους ασθενείς σε μικρότερες δόσεις στατίνης μπορεί να είναι επιβλαβής για την γενική τους ανάρρωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών