"Το 99% της πληρότητας στις ΜΕΘ που αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μεταφράστε το σε 110%, ίσως και παραπάνω". Με τη φράση αυτή, γιατρός που εργάζεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης περιγράφει στο Iatronet την ασφυκτική κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο σύστημα Υγείας της πόλης, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες διασωλήνωσης ασθενών.
Σύμφωνα με τον γιατρό, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο όπου εργάζεται είναι καλυμμένο εδώ και πολλές μέρες, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ασθενών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε χώρους εκτός ΜΕΘ, σε χειρουργικές αίθουσες και χώρους ανάνηψης, ενώ γίνονται διασωληνώσεις και σε απλούς θαλάμους. Υπό αυτές τις συνθήκες, κάθε φορά που απελευθερώνεται ένα κρεβάτι ΜΕΘ, είτε γιατί ο ασθενής έχει καλύτερη κλινική εικόνα και αποσωληνώνεται, είτε γιατί χάνει τη μάχη για τη ζωή, η θέση αυτή καταλαμβάνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από κάποιον που βρίσκεται σε χώρους εκτός ΜΕΘ ή από νέες εισαγωγές.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στα τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία συμμετέχουν στο κυκλικό πρόγραμμα των γενικών εφημεριών ανά 4 ημέρες, ενώ και στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα οι θέσεις εντατικής είναι υπερπλήρεις. Με εξαίρεση το ΑΧΕΠΑ, όπου ορισμένες φορές υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα κρεβάτια, σε Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου και Παπανικολάου η εφημερία αρχίζει συνήθως με το 100% της πληρότητας στις ΜΕΘ και στις πολυδύναμες ΜΕΘ.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, ήταν στο σύνολό τους καλυμμένες οι 44 κλίνες ΜΕΘ στο Παπαγεωργίου, οι 42 στο Παπανικολάου, οι 25 στο Ιπποκράτειο (σ.σ. σε κάθε εφημερία προστίθενται επιπλέον θέσεις) και οι 38 από τις 42 στο ΑΧΕΠΑ. Γεμάτες είναι εδώ και μέρες οι 18 κλίνες ΜΕΘ στο Γεννηματάς, όπως και το σύνολο των κλινών στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Άγιος Παύλος.
Παρά τις σαφείς ενδείξεις επιπέδωσης της καμπύλης σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική επιβάρυνση της πόλης, που αποτυπώνεται στην προσέλευση ασθενών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και στις εισαγωγές σε κλινικές Covid, η εικόνα αυτή δεν έχει περάσει μέχρι σήμερα στις εντατικές μονάδες, όπου οι ανάγκες εξακολουθούν να ξεπερνούν τη δυνατότητα των υποδομών και του προσωπικού να τις εξυπηρετήσουν.
Τα θετικά μηνύματα που προκύπτουν και από τη σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης, τα οποία ανιχνεύει η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί και στην υποχώρηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/3 των πανελλαδικών (633 σε σύνολο 2.152 την Τετάρτη, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ).
Αεροδιακομιδή
Ισχυρότατη πίεση εξακολουθεί να δέχεται το σύστημα Υγείας και στην περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο αφόρητης πίεσης το τελευταίο διάστημα. Αποτέλεσμα ήταν να τεθεί για πρώτη φορά σήμερα σε εφαρμογή το σχέδιο για την αεροδιακομιδή τριών Δραμινών ασθενών από την Καβάλα στην Αθήνα, με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του iatronet το περασμένο Σάββατο, ο νομός Δράμας είναι από τους πλέον επιβαρημένους σε ολόκληρη τη χώρα, με το νοσοκομείο να έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του. Το τελευταίο διάστημα, όπως αποκάλυψε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, το νοσηλευτικό ίδρυμα αντιμετώπιζε σοβαρές ελλείψεις σε οξυγόνο, οι οποίες καλύφθηκαν μόλις χθες, Τετάρτη, με την προμήθεια 65 φιαλών από την Ιταλία.
Θεσσαλία
Το σύνολο των 71 κλινών ΜΕΘ στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας (27 στο Γενικό Νοσοοκομείο Λάρισας, 18 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, 12 στο νοσοκομείο Τρικάλων, 8 σε αυτό του Βόλου και 6 της Καρδίτσας), είναι πλήρως καλυμμένες και οι αρμόδιες αρχές αναγκάζονται να οργανώσουν διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών ακόμη και στην Πελοπόννησο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, την Τρίτη ετοιμάστηκε διακομιδή διασωληνωμένου από το νοσοκομείο των Τρικάλων σε αυτό του Πύργου Ηλείας. «Δηλαδή δεν υπήρχε κλίνη ΜΕΘ για τον συγκεκριμένο ασθενή στη Θεσσαλία, Στερεα Ελλάδα, Αττική, και έπρεπε να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο Πύργου. Τελικά ακυρώθηκε η διακομιδή και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ των Τρικάλων», αναφέρει η ανακοίνωση του φορέα και προσθέτει πως «αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν για θετικά κρούσματα ΜΕΘ 3 κλινών στον 4ο οροφο. Τους ασθενείς τους παρακολουθεί το ίδιο προσωπικό που λειτουργεί τη ΜΕΘ 12 κλινών στον 1ο οροφο. Έτσι ακυρώθηκε η διακομιδή».
Διασωληνωμένοι
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και γέμισαν.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως νοσηλεύονται:
- 3 διασωληνωμένοι ασθενείς σε θαλάμους στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.
- 2 στο νοσοκομείο Κατερίνης.
- 2 στο νοσοκομείο Έδεσσας.
- Στο νοσοκομείο Σερρών 1 ασθενής νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε θάλαμο και 4 στο σηπτικό με αναπνευστήρα.
"Οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες στο σύστημα διαχρονικά. Λίστες αναμονής που στοιχίζουν ζωές διασωληνωμένων ασθενών υπήρχαν πάντα και διαχρονικά τις καταγγέλουμε. Υπήρχε χρονικό περιθώριο από το πρώτο κύμα της πανδημίας να θωρακισθεί το σύστημα με το κατάλληλο αριθμό ΜΕΘ. Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν 3500 κλίνες ΜΕΘ. Σταμάτησαν χειρουργεία, μεταφέρθηκαν γενικά διασωληνωμένα περιστατικά σε ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα και τώρα γονάτισε το σύστημα με 600 ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Αναφορικά με την κατάσταση στην Αττική, η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως και εδώ οι διαθέσιμες ΜΕΘ μειώνονται καθημερινά.
"Στο Σωτηρία έφθασε σήμερα (σ.σ. χθες) να νοσηλεύονται 71 ασθενείς στις 79 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει. Οι κενές κλίνες είναι 8. Στον Ευαγγελισμό νοσηλεύονται 28 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 32 κλίνες. Υπάρχει και ΜΑΦ 12 κλινών που νοσηλεύεται μόνο ο Αρχιεπίσκοπος. Οι άλλες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στην Αττική είναι γεμάτες. Στο Αττικό είναι γεμάτη η ΜΕΘ 23 κλινών και ετοιμάζουν να μετατρέψουν σε ΜΕΘ κορωνοϊού νέα καρδιοχειρουργική μονάδα 8 κλινών που νοσηλεύει γενικά περιστατικά ΜΕΘ", αναφέρει.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV