Δραματική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου στον Βόρειο Έβρο, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπερνούν τα 40. Όπως ανέφεραν στο iatronet γιατροί του νοσοκομείου, το βορειότερο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας έχει αποδεκατιστεί από υγειονομικό προσωπικό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός γιατρών, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού νοσεί ή βρίσκεται σε καραντίνα. Η Χειρουργική και η Ορθοπαιδική Κλινική έχουν εκκενωθεί, με τους ασθενείς να μεταφέρονται εσπευσμένα στην Αλεξανδρούπολη για νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης, εκτός από δύο που περιμένουν εξιτήριο.
‘Έχουν ανασταλεί όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ πρόβλημα παρουσιάζει και η Μαιευτική Κλινική καθώς και άλλες υπηρεσίες. Το εναπομείναν προσωπικό εξυπηρετεί την Παθολογική Κλινική, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύει περιστατικά COVID, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν η Παιδιατρική και ο Τεχνητός Νεφρός. Πηγές του νοσοκομείου περιγράφουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μόλυνση ξεκίνησε από ένα χειρουργείο, χωρίς να έχει διευκρινιστεί μέχρι σήμερα αν ήταν ασθενής ή γιατρός το άτομο που νοσούσε και δεν εντοπίστηκε. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως δεν γίνονται τακτικά τεστ στο προσωπικό, όπως έχει ζητηθεί, ενώ επισημαίνει πως και οι ασθενείς που εισέρχονται για χειρουργείο έχοντας αρνητικό τεστ θα έπρεπε να υποβάλλονται σε νέο έλεγχο λίγο πριν χειρουργηθούν. Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και ακολούθησε διασπορά μεταξύ του προσωπικού και άλλων ασθενών του νοσοκομείου. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί, επίσης, στην Τεχνική Υπηρεσία. Οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης, με τη συνδρομή και του υπουργείου Υγείας.
Η κατάσταση στην υπόλοιπη Θράκη
Στον νομό Ξάνθης, επικεντρώνεται κυρίως η προσοχή των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης το τελευταίο διάστημα, καθώς η Δράμα, μετά από μια μακρά περίοδο ασφυκτικής πίεσης από το βαρύτατο επιδημικό κύμα, παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες εικόνα σημαντικής βελτίωσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται, επίσης, ο Έβρος, όπου η αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται κυρίως στην εστία διασποράς του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η Καβάλα, με επίσης σημαντικό αριθμό κρουσμάτων σε αναλογία με τον πληθυσμό της, και στη συνέχεια η Ροδόπη, όπου τα κρούσματα των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης ή και μείωσης.
Η ειδική αναφορά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια στη Ροδόπη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, αιφνιδίασε τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι ανέφεραν πως από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ δεν προκύπτει κάποια δραματική επιδείνωση στον ακριτικό νομό, που να δικαιολογεί τον συναγερμό.
Η ειδική περίπτωση της Ξάνθης
Η Ξάνθη είναι μια από τις ελάχιστες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με συνεχή ενεργή παρουσία στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, από την πρώτη φάση της πανδημίας μέχρι σήμερα, ακόμη και κατά την περίοδο της ύφεσης, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
"Ελάχιστες ήταν οι μέρες από την άνοιξη μέχρι τώρα που δεν είχαμε κρούσματα", λέει στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος (φωτογραφία πάνω).
Η ορεινή κωμόπολη του Εχίνου, που βρέθηκε στο επίκεντρο αρχικά και τέθηκε σε καθεστώς αυστηρού τοπικού lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σήμερα "καθαρή" επιδημιολογικά. Οι κύριες εστίες διασποράς εντοπίζονται σε άλλες περιοχές της υπαίθρου και κυρίως μέσα στην πόλη της Ξάνθης.
"Κατά την άποψή μου, το πρόβλημα επικεντρώνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε ζητήσει τη διενέργεια στοχευμένων τεστ στα σούπερ μάρκετ, στους ταμίες, στους διανομείς φαγητού και στις ταχυμεταφορές. Δεν εισακουστήκαμε», υποστηρίζει ο κ. Καραδέδος, και προσθέτει: "ειδική περίπτωση δεν είναι η Ξάνθη, αλλά αυτοί που δεν έκαναν όσα έπρεπε να κάνουν για να σταματήσουμε την πανδημία. Δεν έλαβαν υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες, δεν ενίσχυσαν το νοσοκομείο, δεν αξιοποίησαν τις τοπικές επιτροπές διαχείρισης, αλλά επιμένουν να κάνουν τη διαχείριση κεντρικά, από την Αθήνα".
"Δεν ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται"
Ο νομός έχει μέσο όρο 24 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και 27 καταγεγραμμένα χθες, Τετάρτη. Την Τρίτη έγιναν 75 τεστ από τον Δήμο Ξάνθης σε πολίτες και βρέθηκαν μόνο 2 θετικά.
"Δεν ξέρουμε πόσα τεστ γίνονται συνολικά. Τα κρατάει ο ΕΟΔΥ για τον εαυτό του λες και είναι κρατικό μυστικό. Όταν έχεις 55 κρούσματα, όπως την Τρίτη, αυτά αντιστοιχούν σε 550 πραγματικά, καθώς σε κάθε εντοπισμένο κρούσμα αναλογούν άλλα δέκα που δεν έχουν εντοπιστεί. Υπάρχει η εκτίμηση πως από το Μάιο και μετά γίνονται από 300 ως και 600 τεστ, αλλά δεν έχουμε ακριβή εικόνα. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες εβδομάδες", σημειώνει ο κ. Καραδέδος.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως δραματική την κατάσταση στο νοσοκομείο, παρά τη μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων το τελευταίο διάστημα. "Είχαμε φτάσει να νοσηλεύουμε ως και πάνω από 100 κρούσματα, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με ελλείψεις στον εξοπλισμό, χωρίς επάρκεια σε οξυγόνο. Σήμερα οι νοσηλευόμενοι είναι κάτω από 60, αλλά στη ΜΕΘ παραμένουμε στο κόκκινο. Οι επτά κλίνες ΜΕΘ είναι μονίμως καλυμμένες, ενώ επιπλέον υπάρχουν 2-3 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι οποίοι περιμένουν να αδειάσει κάποια κλίνη. Έχουμε επιπλέον αναπνευστήρες, αλλά δεν έχουμε προσωπικό για να τους λειτουργήσει", αναφέρει.
Περιφερειάρχης: Έλεγχοι σε σημεία συνωστισμού
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο (φωτογραφία πάνω), η επιδημιολογική εικόνα των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης παρουσιάζει διακυμάνσεις από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. "Τον Σεπτέμβριο είχαμε από μονοψήφια μέχρι 10 - 15 κρούσματα. Τον Οκτώβριο, άρχισαν να ανεβαίνουν και τον Νοέμβριο φτάσαμε στην κορύφωση, κυρίως στη Δράμα και στην Ξάνθη, δευτερευόντως στην Καβάλα, στον Έβρο και στη Ροδόπη", είπε στο iatronet και πρόσθεσε: "τον Δεκέμβριο το επιδημιολογικό φορτίο εμφάνισε στοιχεία μείωσης, αλλά τις τελευταίες μέρες άρχισε να ανεβαίνει η Ξάνθη".
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην Ξάνθη, χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση στο νοσοκομείο και έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων. "Έχουμε καλή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επικεντρώνουμε τους ελέγχους σε σημεία συνωστισμού, όπως τράπεζες και σούπερ μάρκετ και έχουν επιβληθεί και πρόστιμα", ανέφερε ο κ. Μέτιος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Ροδόπη έχει κατά μέσο όρο 17,43 ημερήσια κρούσματα την τελευταία εβδομάδα (22 χθες), έναντι μέσου όρου 25 κρουσμάτων της Ξάνθης (27 χθες) και 27,04 του Έβρου (40 χθες).
"Αυτές τις μέρες γίνονται διαδοχικά drive through τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ στην Αλεξανδρούπολη, στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα, στο Σουφλί και σε άλλες πόλεις, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στοχευμένα σε ευπαθείς ομάδες και σε οικισμούς Ρομά. Προσπαθούμε να έχουμε τη συνολική εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στο νομό και να αποφορτίσουμε τις δομές Υγείας", είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς (φωτογραφία πάνω).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού