Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής, σε σταθερή βάση, προσφέρει σημαντική προστασία απέναντι στον καρκίνο, την καρδιοπάθεια και άλλες χρόνιες νόσους, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.

Άνθρωποι που εφάρμοσαν πλούσια σε λαχανικά και φρούτα διατροφή, είχαν πτώση κατά 9% στη θνησιμότητα από καρδιακές νόσους, 13% στην εμφάνιση Parkinson και Alzheimer και 6% στη θνησιμότητα από καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν είχαν προσαρμοστεί σε αυτή τη διατροφή.

Τα αποτελέσματα μοιάζουν κλινικά να έχουν αξία για την υγεία του γενικού πληθυσμού, ειδικά στην ενθάρρυνση διατροφικών συνηθειών μεσογειακού τύπου για την πρωτογενή πρόληψη χρόνιων νόσων, γράφει ο ερευνητής Francesco Sofi, από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή είναι γεμάτη λαχανικά, ψάρι και υγιεινά λιπαρά, όπως το λάδι, ενώ είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά και αλκοόλ.

Ο Sofi και η ομάδα του επανεξέτασαν 12 διεθνείς έρευνες που περιελάμβαναν περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες και η υγεία παρακολουθήθηκαν για 3 έως 18 χρόνια.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν και ένα σκορ ‘αφοσίωσης’ για να αξιολογήσουν πόσο καλά οι άνθρωποι ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή, ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς για να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και να τους ενθαρρύνουν να τρώνε καλύτερα.

Το σκορ ‘αφοσίωσης’ θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματικό όπλο για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας στο γενικό πληθυσμό, γράφουν οι ερευνητές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενής με ανθρώπινο μεταπνευνοϊό (hMPV) στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Εφημερίες: Αλλαγές σε 4 +3 νοσοκομεία της Αττικής - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς