Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα, ανακοίνωσαν Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές.

Στην ανασκόπηση δημοσιευμένων ερευνών αναφέρουν ότι το μαύρισμα και ο καρκίνος του δέρματος αρχίζουν με βλάβη στο DNA, που προκαλείται από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, αγνοούν τον κίνδυνο και αναζητούν το σοκολατένιο δέρμα.

Τα σινιάλα στα κύτταρα που εντείνουν το μαύρισμα φαίνεται να αποτελούν βλάβη στο DNA, δήλωσε η Dorothy Bennett, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο St. George's, του Λονδίνου. Η βλάβη στο DNA είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσει κάποιος μετάλλαξη στα κύτταρα, που θα μπορούσε να οδηγήσει στον καρκίνο.

Έτσι, δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα.

Ο Π.Ο.Υ υπολογίζει ότι 60.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από μεγάλη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία-κυρίως από μελάνωμα, την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η σχέση μεταξύ καρκίνου του δέρματος και βλάβης από υπεριώδη ακτινοβολία είναι γνωστή, αλλά η ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Pigment Cell & Melanoma Research’ υποδεικνύει ότι ακόμα και λίγη έκθεση είναι επικίνδυνη.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι ενώ συντελούν γενετικοί και άλλοι παράγοντες στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, μεικτά αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια της υπεριώδους ακτινοβολίας δημιουργούν σύγχυση στο κοινό, σύμφωνα με τη Bennett.

Το να εκτίθεται κάποιος λίγο στον ήλιο είναι σημαντικό, γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία οδηγεί τον οργανισμό στην παραγωγή βιταμίνης D. Ωστόσο, οι άνθρωποι χρειάζονται πολύ λιγότερη τέτοια ακτινοβολία γι αυτό, από ότι χρειάζονται για να μαυρίσουν, σημειώνει η ερευνήτρια.

Αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν σχετικά με επιστημονικές ενδείξεις, καταλήγει η Bennett.Οτιδήποτε προκαλεί μεταλλάξεις στα κύτταρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Πηγές:
‘Pigment Cell & Melanoma Research’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παιδίατροι Β. Ελλάδας: Τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στη Μαδαγασκάρη
Η MSD ανάμεσα στις 50 ηγέτιδες εταιρείες που αποτελούν πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα
Ικανοποίηση από το σεξ σε γυναίκες και άνδρες έπειτα από κολποπλαστική [μελέτη]