Τρεις μήνες μετά τον εορτασμό του πολιούχου Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, και τις εικόνες απίστευτου συνωστισμού στον ομώνυμο Ναό, σε μια εποχή που η πανδημία "έβραζε" στην πόλη, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης λύνει τη σιωπή της και με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους επιρρίπτει ευθύνες σε όλους εκτός από την ίδια για την τραγωδία που ακολούθησε, με τους εκατοντάδες νεκρούς. Εξαπολύει "ιερά" πυρά κατά της αστυνομίας για τον συνωστισμό στην εκκλησία, κατά των δημοσιογράφων για μετάδοση "πειραγμένων" εικόνων με συνωστισμένους ιερείς και πιστούς, κατά φοιτητών που διοργάνωναν πάρτι την ίδια περίοδο, οπαδών και διαδηλωτών που συγκεντρώνονταν στους δρόμους. Αναφέρεται ονομαστικά στον πρωθυπουργό, στον Άδωνι Γεωργιάδη, στον Αλέξη Τσίπρα και στη Φώφη Γενννηματά, που έδειξαν με δηλώσεις τους τις συγκεκριμένες εορταστικές εκδηλώσεις ως υπεύθυνες για όσα ακολούθησαν, ενώ προβαίνει και σε έναν πρωτοφανή ισχυρισμό κατά του πολιτικού κόσμου: Ότι η τραγική εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη και συνειδητά δεν επιβλήθηκαν μέτρα, με σκοπό να επιρριφθεί η ευθύνη στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, ως βολική λύση.
"Μήπως, τελικά, δεν ήταν η εορτή του Αγίου Δημητρίου η αιτία της διασποράς του ιού στην πόλη, αλλά συνέβη το αντίθετο; Μήπως δηλαδή ήταν γνωστή, αναμενόμενη και αναπόφευκτη η άσχημη εξέλιξη της εξάπλωσης της ασθένειας και δεν επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα για να επιρριφθεί η ευθύνη στην εορτή του Αγίου; Μήπως τελικά, η εορτή του Αγίου Δημητρίου ήταν πολύ βολική λύση για να αποποιηθούν κάποιοι των ευθυνών τους και να δικαιολογηθούν λάθη και αστοχίες μηνών;", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Το χρονικό
"Γίναμε μάρτυρες εξωφρενικών καταστάσεων, γευθήκαμε τους πικρούς καρπούς της συκοφαντίας", σημειώνεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου "με την ευχή και ευλογία" του μητροπολίτη Άνθιμου, στην οποία δίνει τη δική της εκδοχή για όσα έγιναν στις 26 Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την αποτύπωση της κατάστασης εκείνη την περίοδο.
Υποστηρίζει πως στις αρχές Οκτωβρίου η Θεσσαλονίκη είχε θεωρηθεί ως μια COVID-free πόλη, με τους φοιτητές να επιστρέφουν και να χαίρονται την επανασύνδεσή τους, διοργανώνοντας πάρτι στο Campus του Πανεπιστημίου και όχι μόνο. Τα σχολεία λειτουργούν ήδη, η κατάσταση στην αστική συγκοινωνία είναι γνωστή, ενώ τα σούπερ μάρκετ, η εστίαση και το λιανεμπόριο λειτουργούν κανονικά και ο κόσμος συνωστίζεται έξω από τράπεζες και ταχυδρομεία. Στην περίοδο αυτή, όπως σημειώνει, γίνονται και διάφορες συγκεντρώσεις, πολιτικές, οπαδικές, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Τα πρωταθλήματα ποδοσφαίου και μπάσκετ ξεκινούν, γίνονται μετακινήσεις Θεσσαλονικέων για διασκέδαση, αναψυχή ή αγροτικές εργασίες και όλα δείχνουν μια εντύπωση "κανονικότητας".
Τις παραμονές του εορτασμού, στις 22 Οκτωβρίου, ο Ν. Χαρδαλιάς συμμετέχει σε σύσκεψη στην Περιφέρεια και δηλώνει πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και μια μέρα μετά ο Γκ. Μαγιορκίνης αναφέρεται σε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην πόλη. Δημοσιεύματα μιλούν για 500% αύξηση ιικού φορτίου στα λύματα. Η Θεσσαλονίκη έχει 7 κρούσματα στις 8 Οκτωβρίου, 25 στις 26, 84 στις 28 και 384 στις 31 του ίδιου μήνα.
Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, αρχίζουν να εκφράζονται "συντονισμένες επιθέσεις" δι’ επίσημων χειλέων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στις 4 Νοεμβρίου, από το νοσοκομείο Παπανικολάου, δηλώνει: "μια βδομάδα πριν, η Θεσσαλονίκη σχεδόν αμέριμνα γιόρταζε τον Πολιούχο με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες".
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής: "26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, 84 κρούσματα. 15 μέρες μετά ήταν 777. Δεν ευθύνεται μόνο η διασκέδαση. Μπορούσατε να έχετε σκεφτεί ότι ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου ήταν κάτι κομβικό. Και όχι να βλέπουμε συνωστισμό στις εκκλησίες και ιερείς χωρίς μάσκες".
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κ. Γεννηματά: "Η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση, αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι -έστω όπως εορτάστηκε τελικά- ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου".
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του: "Εμείς, από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή".
Για τον εορτασμό
Όπως υποστηρίζει η Μητρόπολη, υπήρξε "περιορισμένος τοπικά και σε χρονική διάρκεια" συνωστισμός κατά την διάρκεια του Εσπερινού της παραμονής της εορτής (25 Οκτωβρίου) και στην ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας την κύρια ημέρα της εορτής (26 Οκτωβρίου).
Για το γεγονός δείχνει ως υπεύθυνη την αστυνομία, η οποία δεν τήρησε όσα είχαν συμφωνηθεί στις τρεις συσκέψεις που είχαν γίνει και έδειξαν "υπερβάλλοντα ζήλο". Με αιφνίδια απόφαση, άνευ λόγου και αιτίας, όπως αναφέρει, αστυνομικοί εμπόδισαν την είσοδο των προσκυνητών στο Ναό και διέκοψαν το προσκύνημα, την μεν παραμονή για μια ολόκληρη ώρα, την δε ημέρα της εορτής για άλλη μια ώρα νωρίς το πρωί και για δύο ολόκληρες ώρες πριν την άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επίσης, καταγγέλλεται η "προκλητική" παρουσία αστυνομικών το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου "με τη στολή μάχης, με τα περίστροφα, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα γκλομπ και τους ασυρμάτους κυκλοφορούσαν μέσα στο Ναό και έκαναν υποδείξεις στους πιστούς", ενώ το βράδυ της παραμονής, τα αστυνομικά όργανα βεβαίωναν πρόστιμα για μάσκα στους πιστούς που διαμαρτύρονταν γιατί περίμεναν αναίτια εκτεθειμένοι στη βροχή.
Η Μητρόπολη αναφέρει πως έκανε αντιπρόταση να διακοπεί το προσκύνημα και να πραγματοποιηθεί η Δοξολογία σε άλλο Ναό, αλλά δεν έγινε δεκτή από κανέναν.
Οι δημοσιογράφοι
Η Μητρόπολη καταγγέλλει "κακόβουλη δημιουργία κλίματος" από δημοσιογράφους, με επιλεκτικές συνεντεύξεις προσκυνητών που δεν φορούσαν μάσκα, με προβολή ενός "στιγμιότυπου δευτερολέπτων" συνωστισμένων ιερέων στην είσοδο του Ναού και με "πειραγμένες" εικόνες.
Μάλιστα, αναφέρει πως αν υπήρχαν φωτογραφίες από την αντίθετη πλευρά, θα φαινόταν ότι "τα μέλη των δημοσιογραφικών συνεργείων, στην προσπάθειά τους να κάνουν τις κατάλληλες λήψεις και να αποτυπώσουν τις φωτογραφίες που επιθυμούσαν, ήταν περισσότερο συνωστισμένοι από αυτούς που φωτογράφιζαν", ενώ προσθέτει πως "πολλοί και εκ των αστυνομικών δεν χρησιμοποιούσαν μάσκα και δεν τηρούσαν αποστάσεις".
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη