Η λοίμωξη Covid-19 αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, και την περίοδο αυτή βιώνουμε το δεύτερο κύμα της. Τα 2.259.391 (John Hopkins 3/2/2021) θύματα αποτελούν την μεγαλύτερη ανθρώπινη απώλεια στον 21ο αιώνα. Οι προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας έχουν στόχο την αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της συγκεκριμένης λοιμώξεως.
Έχει διαπιστωθεί ότι οι κύριες πηγές μετάδοσης του ιού είναι τα αναπνευστικά σταγονίδια και τα αερολύματα (αεροζόλ). Ωστόσο, επειδή ο συγκεκριμένος ιός όταν ευρίσκεται σε επιφάνειες επαφής επιζεί και μεταδίδεται, αρκετοί ερευνητές κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, ερευνώντας υλικά επιφανειών τα οποία θα περιόριζαν τη μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα την μείωση της νοσηρότητας και των επιπλοκών της λοιμώξεως Covid-19.
Τα παραπάνω αναφέρει το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού και συνεχίζει.
‘’Το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον του Ηνωμένου Βασιλείου και ο καθηγητής William Keevil είχαν ήδη από αρκετά χρόνια εντοπίσει την ικανότητα του χαλκού και κυρίως του Αντιμικροβιακού Χαλκού (ειδικών κραμάτων τα οποία έχουν διαπιστευτεί από την EPA-Environment Protection Agency) να αδρανοποιεί τον SARS - CoV -1 σε λιγότερο χρονικό διάστημα από 10 λεπτά από την εμφάνιση του στην επιφάνεια των συγκεκριμένων αντιμικροβιακών κραμάτων χαλκού.( Human Coronavirus 229E Remains Infectious on Common Touch Surface Materials/ William Keevil et al. 2015 mBio Nov 10; 6(6):e01697-15.)
Σε νέα έρευνα η οποία έγινε επίσης από τον καθηγητή William Keevil και τους συνεργάτες του, στις 2.1.2021, διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός SARS - CoV-2 αδρανοποιείται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα (μερικά λεπτά) στις επιφάνειες του αντιμικροβιακού χαλκού. Η συγκεκριμένη μελέτη (προκαταρτική αναφορά) αποτελεί μία ελπίδα για την μείωση της υπερμεταδοτικότητας του συγκεκριμένου κορωνοϊού και των μεταλλάξεων του. (https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.01.02.424974v1)
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στη συγκεκριμένη μελέτη έγιναν συγκριτικές διαδικασίες ελέγχου αδρανοποίησης του ιού και σε άλλες επιφάνειες όπως το πλαστικό, το γυαλί και άλλα υλικά, στα οποία η παραμονή του κορωνοϊού ήταν ενεργής για πολλές ώρες.
Την στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα καλείται να λάβει δραστικά μέτρα μείωσης της μεταδοτικότητας του ιού, με πολλές παράπλευρες απώλειες στην οικονομία και στην κοινωνία γενικότερα, πιστεύουμε ότι η χρήση του Αντιμικροβιακού Χαλκού σε όλους τους χώρους συγχρωτισμού (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ξενοδοχεία κ.λ.π.), θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης λοίμωξης και θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό συμπληρωματικό όπλο στην μάχη απέναντι στην Πανδημίας Covid-19.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού έχει ήδη προχωρήσει σε εφαρμογές Αντιμικροβιακού Χαλκού και έχει πιστοποιήσει χώρους δημόσιας Υγείας με αντιμικροβιακή θωράκιση, ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και την καταγραφή των αποτελεσμάτων στις συγκεκριμένες δομές για την περίοδο της Πανδημίας Covid-19.
Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι στην μάχη με τον κορωνοϊό πρέπει να βρούμε μόνιμες λύσεις που να μειώνουν την μεταδοτικότητά του και μία τέτοια λύση μπορεί να είναι και οι επιφάνειες επαφής από αντιμικροβιακό χαλκό.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024