Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σωτήρια μπορεί να είναι η έγκαιρη διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί, τόσο καθυστερεί η εξέλιξή της και περιορίζονται οι βλάβες στις αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα που πρέπει άμεσα να μας κινητοποιούν, είναι πόνος και διόγκωση στις αρθρώσεις, πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, η οποία διαρκεί μία ώρα και υποχωρεί όσο περνά η μέρα, κακουχία, καταβολή και αδυναμία εκτέλεσης ακόμα και απλών κινήσεων, όπως το άνοιγμα ενός μπουκαλιού ή το κούμπωμα του κουμπιού.

Τα παραπάνω επεσήμαναν σήμερα ο τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, κ. Δημήτριος Καρράς, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, επίκουρος καθηγητής, κ. Αλέξανδρος Ανδριανάκος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) κ.

Δημήτριος Κασίμος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ασθενών κ. Μαρία Μπάτζιου.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει το 1% του πληθυσμού και τις γυναίκες με τριπλάσια συχνότητα απ΄ ό,τι τους άνδρες. Η έγκαιρη αναγνώρισή της με την επίσκεψη σε ρευματολόγο, μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πορεία της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του πάσχοντα.

Η έγκαιρη διάγνωση από εξειδικευμένο γιατρό είναι ένας από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου και η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με την οργάνωση ενημερωτικής εκστρατείας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 11 60 700 που λειτουργεί από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία παρέχει πληροφορίες για τα ρευματολογικά ιατρεία που λειτουργούν στους Δήμους της χώρας, αλλά και τη δωρεάν κλινική εξέταση από Ρευματολόγους σε όλη την Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 έως 15 Οκτωβρίου.

Η Εταιρεία πραγματοποιεί, επίσης, σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων, ώστε μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μάθει τις πτυχές της νόσου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί πόνο, διόγκωση, δυσκαμψία και απώλεια της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Μπορεί να προσβάλλει, επίσης, και άλλα όργανα του σώματος, όπως τα αγγεία, τους πνεύμονες και την καρδιά.

Αυτό που κάνει την αντιμετώπισή της δύσκολη, είναι το γεγονός ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος. Προκαλείται, δηλαδή, από μία ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του πάσχοντα, το οποίο παράγει αντισώματα εναντίον στοιχείων του ίδιου του οργανισμού, τα οποία δεν αναγνωρίζει σαν δικά του.

Η συγκεκριμένη αντίδραση, προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις ξεκινώντας από τον αρθρικό υμένα, ο οποίος επενδύει την αρθρική κοιλότητα και τρέφει τον αρθρικό χόνδρο. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται, όμως, από εξάρσεις και υφέσεις.

Η έναρξή της προσδιορίζεται συνήθως στην ηλικία των 35 έως 50 ετών. Υπάρχει, όμως, και η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις και αρχίζει πριν από την ηλικία των 16 ετών, καθώς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα όψιμης έναρξης, η οποία εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.

Δυσδιάκριτη

Ξεκινά με συμπτώματα, τα οποία δεν διακρίνονται εύκολα από τον μη ειδικό. Αν, όμως, κινήσουν υποψίες στον πάσχοντα, διαγιγνώσκονται από τον ρευματολόγο σε πολύ πρώιμη φάση. Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας για την έναρξη δραστικής και αποτελεσματικής θεραπείας, προκειμένου να προληφθούν οι αρθρικές καταστροφές κι η επέκταση της νόσου και πέραν των αρθρώσεων, καθώς η νόσος μπορεί να προσβάλει το δέρμα, τα μάτια, τους πνεύμονες, τους νεφρούς, το ήπαρ και το νευρικό σύστημα.

Τα αίτια εμφάνισης της νόσου παραμένουν άγνωστα, αλλά η επιστημονική έρευνα έχει κάνει σημαντικές προόδους τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ανακαλυφθεί οι υπεύθυνοι μηχανισμοί, οι οποίοι οδηγούν στην αρθρίτιδα και στην καταστροφή της άρθρωσης.

Έχουν, επίσης, «ενοχοποιηθεί» και λοιμογόνοι παράγοντες όπως ιοί, βακτήρια και μύκητες, χωρίς ακόμη κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τάση για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι σε αρκετές περιπτώσεις κληρονομική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα πρόσφατων μελετών, σύμφωνα με τα οποία νοσήματα ή περιβαλλοντικοί παράγοντες εξωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στο να επιτεθεί στους δικούς του ιστούς. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι παράγοντες αλλοιώνουν στοιχεία του οργανισμού, τα οποία δίνουν το ερέθισμα για παραγωγή αντισωμάτων.

Εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη λειτουργία περιπτέρων, στα οποία γιατροί – μέλη της Εταιρείας θα δίνουν πληροφορίες και έντυπο υλικό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Επίσης εκπρόσωποι των δήμων θα δίνουν πληροφορίες για τα δημοτικά ιατρεία και τα εξωτερικά ιατρεία, Ιδιωτικά ή των Νοσοκομείων, όπου πραγματοποιούνται εξετάσεις για τη νόσο. Τα περίπτερα θα βρίσκονται σε κεντρικές πλατείες του Λεκανοπεδίου Αττικής, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Υμηττό, στο Περιστέρι και στην Κηφισιά.

Στα περίπτερα θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα ελέγχουν τις γνώσεις τους για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά