Γυναίκες που ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν την τάση να παραμένουν πιο υγιείς για δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

H συνέχιση προγράμματος άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να χαρακτηρίζει γυναίκες που διατηρούν αυτή τη συνήθεια διαχρονικά και οδηγεί σε προφίλ χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου όταν πλησιάζουν την εμμηνόπαυση, σημειώνει ο Dr.

James F. Clapp από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve University του Κλίβελαντ, στο περιοδικό ‘American Journal of Obstetrics and Gynecology.’

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ομάδα γυναικών που παρακολουθήθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και ένα χρόνο μετά την εγκυμοσύνη. Πριν συλλάβουν, έτρεχαν ή ασκούνταν με αεροβική γυμναστική αρκετές φορές την εβδομάδα.

Η ανάλυση περιέλαβε 20 γυναίκες που συνέχισαν να γυμνάζονται στην εγκυμοσύνη και 19 που διέκοψαν την άσκηση ή μείωσαν την ποσότητα γυμναστικής, τουλάχιστον κατά 75% πριν τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης. Έξη μήνες μετά τον τοκετό ξανάρχισαν να ασκούνται τακτικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που συνέχισαν να ασκούνται στην εγκυμοσύνη ασκούνταν κατά 82% σε σχέση με το επίπεδο άσκησης πριν την εγκυμοσύνη, ενώ οι άλλες κατά 52%.

Σε σύγκριση με γυναίκες που μείωσαν τα επίπεδα άσκησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτές που συνέχισαν να ασκούνται κατά τη διάρκεια της κύησης αύξησαν λιγότερο το σωματικό τους βάρος και είχαν καλύτερη εικόνα σώματος για τον εαυτό τους.

Οι γυναίκες που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν επίσης μειωμένο καρδιακό παλμό σε χαλάρωση και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL. Επιπλέον ήταν πιο ικανές στην άσκηση.

Πηγές:
‘American Journal of Obstetrics and Gynecology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;