Όπως τονίζουν σε πρόσφατες εγκυκλίους τους το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΙΚΑ, προς όλες τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι δύο μήνες κατά τους οποίους θα πρέπει να γίνονται οι προληπτικοί εμβολιασμοί κατά των εποχικών ιώσεων γρίπης, που ταλαιπωρούν κατά κύριο λόγο τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τα νήπια που παρακολουθούν βρεφικούς σταθμούς προσβάλλονται συχνότερα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα από τη γρίπη. Σε όλες τις μελέτες φαίνεται ότι κάθε χειμώνα 1 στα 2 από αυτά τα παιδιά νοσούν από γρίπη.

Αυτό συμβαίνει γιατί η γρίπη μεταδίδεται εύκολα αερογενώς, μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη, όταν βήχουμε, φταρνιζόμαστε ή απλώς μιλάμε.

Ακόμη και αν κάποιος πιάσει ένα αντικείμενο που έχει τον ιό και μετά με το ίδιο χέρι πιάσει τη μύτη ή το στόμα του θα κολλήσει τον ιό της γρίπης. Τα παιδιά είναι που συνήθως φέρνουν τη γρίπη στο σπίτι, και είναι η πηγή μετάδοσης της νόσου στους ενήλικες, με αποτέλεσμα από αυτά να ξεκινούν οι επιδημίες της γρίπης.

Σε αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι τα μικρά παιδιά, κάτω από την ηλικία των 5 ετών, ανήκουν στα ευπαθή άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από γρίπη. Τα παιδιά έχουν πιο συχνά εμέτους και διάρροιες, όμως το πιο σοβαρό είναι ότι πολλά από αυτά εμφανίζουν επιπλοκές από τη γρίπη, όπως πνευμονία ή ωτίτιδα, ενώ κάποια καταλήγουν στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Το ποσοστό εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω γρίπης είναι πολύ υψηλό στα παιδιά μέχρι 5 ετών.

Υπολογίζεται ότι 1 στα 100 παιδιά που νοσεί από γρίπη χρειάζεται περίθαλψη στο νοσοκομείο, και το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο σε παιδιά κάτω των 2 ετών. Φαίνεται ότι τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν να εμφανίσουν επιπλοκές από τη γρίπη στον ίδιο βαθμό που κινδυνεύουν και οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.) ή άτομα πάνω από την ηλικία των 60 ετών.

Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορεί ειδικό εμβόλιο για τη γρίπη, το οποίο προφυλάσσει από τη γρίπη και τις επιπλοκές της. Το εμβόλιο αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, γιατί ο ιός της γρίπης αλλάζει και το εμβόλιο προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές για να παραμένει αποτελεσματικό.

Εφέτος, το εμβόλιο της γρίπης περιέχει 3 νέα στελέχη που δεν είχαν συμπεριληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τη χρονιά που πέρασε, αυτά τα 3 στελέχη προκάλεσαν επιδημίες στο νότιο ημισφαίριο. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, γιατί περιέχει αδρανοποιημένους ιούς και δεν προκαλεί γρίπη.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών γίνεται το λεγόμενο ‘παιδιατρικό εμβόλιο’, που περιέχει τη μισή δόση εμβολίου από αυτή που περιέχεται στο εμβόλιο που γίνεται σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πρώτη χρονιά που εμβολιάζονται παιδιά μέχρι 9 ετών, πρέπει να λαμβάνουν 2 δόσεις εμβολίου με διαφορά 1 μηνός.

Τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται, καθώς προστατεύονται από τα αντισώματα της μητέρας τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ