Ο φτωχότερος τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλλει στην εξήγηση του λόγου για τον οποίο άνθρωποι με άγχος ή κατάθλιψη αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρεται σε νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τους σχεδόν 6.600 ενήλικες που παρακολούθησαν επί 7 χρόνια, αυτοί που βρίσκονταν κάτω από σημαντική ψυχολογική δυσφορία στην έναρξη της έρευνας είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέχρι το τέλος της έρευνας.

Όταν οι ερευνητές εστίασαν σε άλλους παράγοντες ανακάλυψαν ότι συνήθειες του τρόπου ζωής φαίνονταν να βαραίνουν σε μεγάλο ποσοστό στη σχέση μεταξύ δυσφορίας και καρδιαγγειακής νόσου.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Mark Hamer, οι συμμετέχοντες που εμφάνιζαν ψυχική δυσφορία είχαν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και είχαν μικρή φυσική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν πως οι γιατροί που αντιμετωπίζουν ανθρώπους για κατάθλιψη ή άγχος θα πρέπει επίσης να δίνουν προσοχή στις συνήθειες του τρόπου ζωής τους και, αν είναι αναγκαίο, να τους βοηθούν με θέματα όπως η διακοπή του καπνίσματος ή η έναρξη προγράμματος άσκησης.

Ο Hamer και οι συνεργάτες του στο University College του Λονδίνου δημοσιεύουν τα αποτελέσματα στο περιοδικό ‘Journal of the American College of Cardiology.’ Η έρευνα περιέλαβε 6.576 υγιείς άντρες και γυναίκες, ηλικίας 51 ετών, κατά μέσον όρο.

Όλοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες και την ψυχική τους υγεία, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων κατάθλιψης ή άγχους που είχαν εμφανίσει τον προηγούμενο μήνα.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 7 χρόνια, για να εντοπιστούν περιστατικά καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ή θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος τέτοιων επιπλοκών ήταν 54% υψηλότερος στους ενήλικες που στην αρχή της έρευνας εμφάνιζαν ψυχολογική αναστάτωση, έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία και το φύλο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν άλλους παράγοντες, ανακάλυψαν ότι συνήθειες του τρόπου ζωής-κυρίως το κάπνισμα και η έλλειψη άσκησης-αποτελούσαν τα δυο τρίτα της σχέσης μεταξύ δυσφορίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αντίθετα, βιολογικοί παράγοντες όπως υψηλότερη αρτηριακή πίεση και δείκτες φλεγμονής στα αγγεία αποτελούσαν μόνο μικρό μέρος της σχέσης δυσφορίας-καρδιάς.

Σύμφωνα με τον Hamer, δεν είναι σαφές αν ο φτωχότερος τρόπος ζωής ήταν αποτέλεσμα της ψυχικής δυσφορίας των συμμετεχόντων. Σημειώνει πως άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά καπνίζουν για να βοηθηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.

Επίσης, η κατάθλιψη έχει εντοπιστεί σαν αιτία αλλά και συνέπεια της αδράνειας.

Πηγές:
‘Journal of the American College of Cardiology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD