Η υιοθέτηση μιας δίαιτας τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, ενδεχομένως θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του οργανισμού ενός ανθρώπου να πολεμήσει ενάντια στον ιό της γρίπης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντίκια στα οποία επεβλήθη διατροφή με περιορισμένες θερμίδες αντιμετώπισαν μεγαλύτερη δυσκολία στον πόλεμο κατά της γρίπης σε σχέση με ποντίκια που ακολούθησαν φυσιολογική διατροφή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Nutrition’, υποδεικνύουν ότι όσοι έχουν πυρετό θα πρέπει να τρέφονται καλά.

Η ερευνητική ομάδα, του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ανακάλυψε ότι αν και τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή με λίγες θερμίδες έλαβαν αρκετή ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, οι οργανισμοί τους ακόμα δεν ήταν ικανοί να παράγουν την ποσότητα των κυττάρων-φονιάδων που χρειάζονται για να καταπολεμηθεί μια λοίμωξη.



Εκτός από το ότι ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από τον ιό, τα ποντίκια-που κατανάλωναν περίπου το 40% των θερμίδων που κατανάλωναν τα άλλα που ακολουθούσαν φυσιολογική διατροφή-χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν, έχασαν περισσότερο βάρος και εμφάνισαν άλλα συμπτώματα φτωχής υγείας.



Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Elizabeth Gardner, η έρευνα έδειξε ότι το να έχει κάποιος οργανισμό έτοιμο να πολεμήσει έναν ιό θα οδηγήσει σε γρηγορότερη ανάκαμψη και λιγότερο σοβαρές συνέπειες, σε σχέση με το αν οι θερμίδες που καταναλώνει είναι περιορισμένες.

Ακόμα και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού της γρίπης θα πρέπει να αποφύγουν τη δίαιτα μέχρι να έρθουν οι ζεστότεροι μήνες. Η Καθηγήτρια σημειώνει πως, αν το στέλεχος του ιού της γρίπης που έχει κάποιος είναι διαφορετικό από αυτά που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο, τότε ο οργανισμός το θεωρεί σαν πρώτη λοίμωξη και πρέπει να παράξει αντισώματα για να το καταπολεμήσει.

Η έρευνα, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών, δεν θα πρέπει να οδηγήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη δίαιτα όλη τη χρονιά, αλλά να εστιάσουν στον έλεγχο του βάρους τους, κατά τους 8 μήνες του έτους, όταν η γρίπη δεν είναι τόσο 'ορμητική'.

Πηγές:
‘Journal of Nutrition’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ