Ακόμα μια αρνητική επίπτωση του καπνίσματος στις εγκύους αποκαλύπτει νέα έρευνα. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το θυρεοειδή του εμβρύου αλλά και της ίδιας της μέλλουσας μητέρας, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Έχει φανεί πως το κάπνισμα οδηγεί στη γέννηση μικρότερων μωρών, αυξάνει τις πιθανότητες των νεογνών να πεθάνουν από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και τα ποσοστά λαγόχειλου, καρδιακών ανωμαλιών και άλλων προβλημάτων.

Ο Bijay Vaidya, του Νοσοκομείου Royal Devon and Exeter και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάσει το θυρεοειδή της μητέρας και του μωρού. Ο ερευνητής σημείωνει ότι μελέτησε την επίδραση του καπνίσματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς σε δυο ομάδες γυναικών που βρίσκονταν σε διαφορετικό στάδιο εγκυμοσύνης.

Στην πρώτη ομάδα, οι γυναίκες βρίσκονταν στο πρώτο τρίμηνο και στη δεύτερη στο τρίτο.

Και στις δυο ομάδες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.

Η καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι σημαντική για την εγκυμοσύνη και ορισμένες έγκυες εμφανίζουν ανωμαλίες του θυρεοειδούς. Αυτές με τη σειρά τους επηρεάζουν το μεταβολισμό και τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους του νεογνού και βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’, ο Vaidya και οι συνεργάτες του, μέτρησαν τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς στον ομφάλιο λώρο των μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν και ανακάλυψαν ότι αλλαγές στο θυρεοειδή που σχετίζονταν με το κάπνισμα επηρέαζαν και το νεογνό.

Ωστόσο, στις γυναίκες που διέκοψαν το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς ήταν παρόμοια με αυτά που βρίσκονταν στις μη καπνίστριες, παρατήρηση που σύμφωνα με τον Vaidya υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στον θυρεοειδή μπορεί να αναστραφούν γρήγορα.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;