Οι γυναίκες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καταναλώνουν αλκοόλ, όχι μόνο βάζουν το παιδί τους σε κίνδυνο για μελλοντικά προβλήματα υγείας αλλά μπορεί ενδεχομένως να το προδιαθέτουν σε κληρονομούμενη ροπή προς το αλκοόλ.

Ομάδα ερευνητών από το State University of New York Upstate Medical University σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια ανακάλυψε ότι ποντίκια των οποίων οι μητέρες κατανάλωναν αλκοόλ στην εγκυμοσύνη είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ελκύονται από την οσμή του ποτού στην εφηβεία.


Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν μια σημαντική σχέση μεταξύ των εμπειριών της εμβρυϊκής ζωής και της εφηβείας, που φαίνεται αναγκαία για την προοδευτική ανάπτυξη της κατάχρησης αλκοόλ, σημειώνει ο Steven Youngentob, επικεφαλής της έρευνας.

Η εμπειρία του εμβρύου όσον αφορά την αιθανόλη, πιστεύεται ότι ‘εκπαιδεύει’ την αναπτυσσόμενη αίσθηση όσφρησης να βρίσκει πιο ελκυστική τη μυρωδιά της αιθανόλης. Στην έρευνα, ποντίκια που δεν εκτέθηκαν στην αιθανόλη είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν κάποιο άλλο μεθυσμένο ποντίκι σε σχέση με αυτά που δεν είχαν εκτεθεί σε αυτήν στην εμβρυϊκή ζωή.

Σχετικά με την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας στον άνθρωπο, ο ερευνητής εικάζει ότι στο πλαίσιο εφήβων που βρίσκονται σε κίνδυνο, προηγούμενη έκθεση σε αιθανόλη μπορεί ενδεχομένως μεταξύ άλλων να χειροτερέψει τις συνέπειες των κοινωνικών σχέσεων που σχετίζονται με το αλκοόλ, αυξάνοντας την πιθανότητά τους να βρεθούν σε τέτοιο πλαίσιο.



Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Behavioral and Brain Functions’.

Πηγές:
‘Behavioral and Brain Functions’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD