Του Δημήτρη Καραγιώργου

Ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σοβαρή απειλή: να υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Αν και η οστεοπόρωση εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες, το ανδρικό φύλο κινδυνεύει σε σημαντικό βαθμό από την ελάττωση της οστικής μάζας.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυτός για ένα μεσήλικα άνδρα είναι μεγαλύτερος από την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο ανησυχητικό είναι οι επιπτώσεις της οστεοπόρωσης στους άνδρες. Ένας άνδρας με οστεοπορωτικό κάταγμα θα εμφανίσει περισσότερες και σημαντικότερες επιπλοκές σε σύγκριση με μία γυναίκα. Έχει παρατηρηθεί ότι 6 μήνες μετά από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης στους άνδρες αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (ΕΕΜΟ), η οποία σε συνεργασία με το Εργαστήριο Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων ‘Θ.

Γαροφαλίδης’ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκινά τη μελέτη ‘HIPPOCRATES’, με στόχο την καταγραφή της συχνότητας της οστεοπόρωσης στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας μας. Η μελέτη αυτή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.

Όπως εξήγησαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο ενδοκρινολόγος και πρόεδρος της ΕΕΜΜΟ κ. Γιώργος Τροβάς και ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας Μυοσκελετικών Παθήσεων κ.

Νίκος Παπαϊωάννου, ‘η σιωπηλή επιδημία’ της οστεοπόρωσης δεν προσβάλλει μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, με πολύ σοβαρές συνέπειες.

Στους άνδρες, όπως συμβαίνει με τα οιστρογόνα στις γυναίκες, με την αύξηση της ηλικίας τους παρατηρείται μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης, η οποία μεταξύ άλλων, προστατεύει και τα οστά. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, το 30% των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ηλικία

Η μεγάλη ηλικία είναι ο βασικός παράγοντας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στους άνδρες, αλλά υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της οστικής μάζας, όπως η λήψη για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιων φαρμάκων, όπως π.

χ. η κορτιζόνη. Επίσης, για την εμφάνιση οστεοπόρωσης ενοχοποιούνται επιπλέον, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου με την καθημερινή διατροφή και η μειωμένη φυσική άσκηση.

Έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση της οστικής μάζας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς στους καπνιστές, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές άνδρες. Το ίδιο γίνεται και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ στον οργανισμό έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή της απορρόφησης ασβεστίου και του σχηματισμού νέου οστού.

Συνήθως διάγνωση της πάθησης, γίνεται δυστυχώς, αφού προηγηθεί ένα κάταγμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Ο καλύτερος όμως τρόπος για τον εντοπισμό του προβλήματος είναι η απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών.

Επίσης, χρήσιμο είναι και το ‘Τεστ Κινδύνου Διάρκειας Ενός Λεπτού’, το οποίο δείχνει αν ένας άνδρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης συνίσταται συνήθως στη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ θέση στην αγωγή έχουν και κάποια από τα διφωσφονικά φάρμακα όπως η ρισεδρονάτη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές