Της Σοφίας Νέτα
Στις 9 Φεβρουαρίου 2006, εγκαινιάστηκε η επίσημη ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (Ι.Μ.Ο.Π.).
Το Ι.Μ.Ο.Π είναι ένας φορέας εθνικής εμβέλειας με στόχο την επίτευξη στενότερης επαφής των πολιτών με την επιστημονική γνώση για θέματα που αφορούν στα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος: προβλήματα ακράτειας, παθήσεις του προστάτη καθώς και τα ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Με βάση την εμπειρία των αποριών που θέτουν τηλεφωνικά οι Έλληνες…
Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε η εμπειρία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, που φιλοξενείται και στηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, από το 1998, αποτελώντας ένα από τα 4 κέντρα του Ι.Μ.Ο.Π.
Εξάλλου αυτό αποτελεί και την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, καθώς η φιλοσοφία κατασκευής της δεν στηρίζεται σε μια απλή παράθεση πληροφορίας, αλλά έχει προκύψει από την καταγραφή των προβλημάτων των Ελλήνων, στη γραμμή βοήθειας του Κέντρου (2310 99 90 99).
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας (ΥΚΚΑ) και τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, αφού γεωγραφικά φιλοξενείται στη Β. Ελλάδα απευθύνεται:
- σε όποιον αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αλλά και τον/την σύντροφό του ή και την ευρύτερη οικογένειά του
- σε όποιον απλά θέλει να ενημερωθεί για τα θέματα αυτά, που δύσκολα θίγονται και σπάνια αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα
- στους επαγγελματίες της Υγείας (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, μαίες κ.α.) αλλά και
- στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να έχουν έγκυρα όλες τις νέες ιατρικές πληροφορίες, που αφορούν στο συγκεκριμένο τομέα.
Γιατί είναι απαραίτητο να …γνωρίζουμε;
Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η ερωτική ζωή είναι ένας καθρέφτης της υγείας.
Σε μελέτη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της χώρας, με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από τη 10χρονη πλέον λειτουργία της ανοιχτής γραμμής (2310 99 90 99) στη χώρα: το 40% των ανδρών που καλούν στη γραμμή αντιμετωπίζοντας στυτική δυσλειτουργία, έχουν και κάποιο άλλο οργανικό (39%) ή κλινικά διαπιστωμένο ψυχολογικό (4%) πρόβλημα υγείας.
Και ομοίως, άντρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκσπερμάτισης ή εμφανίζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ζητώντας ενημέρωση αναφέρουν τόσο οργανικά (18%) όσο και ψυχολογικά (7 και 8%) προβλήματα.
Επιπλέον, η τυχόν παρουσία σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί να αποτελεί το πρώτο σημάδι/σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Σήμερα γνωρίζουμε πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα σακχαρώδη διαβήτη (5-10%), καρδιαγγειακής νόσου (5-20%) ή ακόμη νευρολογικών παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (2-7%).
Και ξέρουμε πως η έγκυρη γνώση και φυσικά η πρόληψη, σώζει!
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ ενδυναμώνει τον επιστημονικό ρόλο του φαρμακοποιού
Ανεμοβολογιά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε