Σε έξαρση είναι τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα γρίπης. Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνουν λόγο για ‘σημαντική αύξηση’ στη δραστηριότητα της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε ‘πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που κατεγράφησαν κατά την περσινή περίοδο, για την αντίστοιχη εποχή δραστηριότητας’.

Μέχρι τα τέλη σχεδόν του περασμένου μήνα, στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης είχαν σταλεί για ανάλυση συνολικά 534 ‘ύποπτα’ κλινικά δείγματα. Από αυτά, τα 260 προέρχονταν από γιατρούς μονάδων του ΙΚΑ, Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων και τα 274 από νοσοκομεία.

Η εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων έδειξε ότι τα 218 από αυτά ήταν θετικά στον ιό της γρίπης. Από τα θετικά δείγματα, τα 120 περιείχαν ιό γρίπης τύπου Α (τα 109 ήταν υπότυπος Η3Ν2, τα 3 υπότυπος Η1Ν1 και στα άλλα αναμένεται υποτυποποίηση).

Στα άλλα 98, απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Β.

Ανθεκτικότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία ανθεκτικότητας στελεχών ιού γρίπης σε αντιγριπικά σκευάσματα, που έχει επεξεργαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτήρησης (EISS). Μέχρι την 1η Μαρτίου, είχαν αναλυθεί τα στοιχεία από 12 χώρες – μέλη.

Όλα τα στελέχη του ιού Α (Η3Ν2) ήταν ευαίσθητα στα αντιγριπικά σκευάσματα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες ‘οσελταμιβίρη’ και ‘ζαναμιβίρη’, αλλά υπήρξε αντοχή στα σκευάσματα που περιέχουν αναστολείς Μ2.

Το 98% των στελεχών γρίπης τύπου Α (Η1Ν1) που αναλύθηκαν ήταν ανθεκτικά στην ‘οσελταμιβίρη’, αλλά ευαίσθητα στη ‘ζαναμιβίρη’ και στους αναστολείς Μ2. Ο μικρός αριθμός δειγμάτων ιού τύπου Β που αναλύθηκε, βρέθηκε να είναι ευαίσθητος στην ‘οσελταμιβίρη’ και τη ‘ζαναμιβίρη’.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΟΥ ΓΡΙΠΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΥΠΟΤΥΠΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΣΕΛΤΑΜΙΒΙΡΗ ΖΑΝΑΜΙΒΙΡΗ ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ Μ2
Α (Η3Ν2) 324 0 0 100%
Α (Η1Ν1) 153 98% 0 0
Β 27 0 0 0

(ΠΗΓΗ:EISS, 3/2009)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ