Της Σοφίας Νέτα

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και των αναπνευστικών ιώσεων καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Τα περιστατικά γρίπης εμφανίζονται σαφώς λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και πιο ήπια, ενώ οι αναπνευστικές ιώσεις που ταλαιπωρούν αυτή την περίοδο τα παιδιά, κρίνονται από τους παιδιάτρους ως ιδιαιτέρως σοβαρές, καθώς είναι δυνατόν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Στις εφημερίες των Παιδιατρικών Νοσοκομείων προσέρχονται περισσότερα από 500 παιδιά, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παιδιάτρων, το 70% των παιδιών έχει προσβληθεί από την αναπνευστική λοίμωξη που ενδημεί αυτή την εποχή και το 30% από τον ιό της γρίπης.

Άλλωστε, στη χώρα μας έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 218 κρούσματα γρίπης σε ενήλικες και παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία εφιστά την προσοχή των γονιών, καθώς διανύουμε περίοδο έξαρσης των περιστατικών της γρίπης και της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης. Όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του European Paediatric Association (EPA/UNEPSA) και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ‘η γρίπη φέτος μας επισκέφθηκε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι και η περίοδος νοσηρότητας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι ήπιας μορφής και ελάχιστα από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, έχουν εμφανίσει κάποια επιπλοκή. Αντίθετα, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο, είναι η αναπνευστική λοίμωξη αυτής της περιόδου η οποία προκαλεί επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, κ.λπ.

αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου’.

Οι αναπνευστικές ιώσεις εμφανίζονται με υψηλό πυρετό (39-40) που διαρκεί 5 ή 6 μέρες και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο πυρετός δεν πέφτει εύκολα με τη λήψη αντιπυρετικών. Επίσης, προκαλεί έντονο ρίγος και βήχα. Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά.

Αν ο βήχας εξελίσσεται και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από γιατρό για την πρόληψη επιπλοκών.

Η επιδημία της γρίπης ξεκίνησε αρκετά αργότερα σε όλες τις χώρες καθώς και στη χώρα μας (το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στις 20 Ιανουαρίου αντί στις αρχές Δεκέμβρη που συνήθως εμφανίζονται τα κρούσματα).

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 218 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης έως τις 22 Φεβρουαρίου 2009. Το χαρακτηριστικό του ιού της γρίπης, φέτος, είναι ότι εμφανίζεται με πυρετό για περίπου τρία 24ωρα, στη συνέχεια πέφτει και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα αλλά μετά επανεμφανίζεται ο πυρετός για δύο ημέρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ