Φαινομενικά σαν να ήρθε από το πουθενά, ο ιός της γρίπης των χοίρων έχει εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ, φθάνοντας και στην Ευρώπη, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία, καθώς οι κυβερνήσεις προβληματίζονται να βρουν τρόπους που θα την αναχαιτίσουν.

Τι είναι ο ιός των χοίρων

Ο ιός των χοίρων ή γρίπη είναι μεταδοτική αναπνευστική νόσος που επηρεάζει τους χοίρους. Προκαλείται από τον ιό ινφλουέντσα τύπου Α. Eξάρσεις σε χοίρους εκδηλώνονται όλη τη χρονιά.
Η πιο κοινή εκδοχή είναι ο H1N1.

Το τρέχον στέλεχος είναι νέα ποικιλία ενός ιού H1N1, που είναι μίγμα ιών ανθρώπων και ζώων.

Επηρεάζει η γρίπη των χοίρων τον άνθρωπο;

Αν και ο ιός προκαλεί τακτικά εξάρσεις σε χοίρους, οι άνθρωποι συνήθως δεν προσβάλλονται. Ωστόσο έχουν υπάρξει περιστατικά εξάπλωσης του ιού σε ανθρώπους και στη συνέχεια μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μετάδοση στο παρελθόν δεν ξεπερνούσε τους 3 ανθρώπους-αντίθετα με αυτό που συμβαίνει τώρα.

Τι βρίσκεται πίσω από την εξάπλωση του ιού αυτή τη φορά

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα. Συνήθως οι άνθρωποι μολύνονται με γρίπη των χοίρων από μολυσμένους χοίρους. Για παράδειγμα, κτηνοτρόφοι που έρχονται σε επαφή με μολυσμένους χοίρους μπορεί να μολυνθούν από τον ιό. Ωστόσο, ορισμένα περιστατικά σε ανθρώπους συνέβησαν χωρίς επαφή με χοίρους ή μέρη στα οποία τους φιλοξενούσαν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων;

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της γρίπης. Περιλαμβάνουν πυρετό, λήθαργο, έλλειψη όρεξης, βήχα, καταρροή, πόνο στο λαιμό, ναυτία, εμέτους και διάρροια.

Πώς εξαπλώνεται ο ιός;

Ο ιός εξαπλώνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και η εποχική γρίπη. Όταν ένας ασθενής βήξει ή φταρνιστεί κοντά σε κάποιον άνθρωπο, ο τελευταίος βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν αγγίζοντας επιφάνειες που φέρουν τον ιό και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους.

Ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να περάσει τον ιό σε άλλο, ακόμα και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

Γιατί προβληματίζει η εξάπλωση;

Οι επιστήμονες ανησυχούν όταν ένας νέος ιός μπορεί να μεταπηδήσει από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο-και στη συνέχεια να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν η γρίπη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συνεχίσει να μεταλλάσσεται καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπισή της.

Ο Π.Ο.Υ θεωρεί οτι το νέο ξέσπασμα έχει πιθανότητα να εξελιχτεί σε πανδημία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση. Αν ο ιός εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν εμβόλια σε σύντομο διάστημα.

Μπορεί να αποβεί μοιραία η γρίπη των χοίρων;

Όπως η κοινή γρίπη, η γρίπη των χοίρων επιδεινώνει τις προϋπάρχουσες παθήσεις στους ανθρώπους. Έτσι, άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αποβιώσουν αν νοσήσουν με τον ιό της γρίπης των χοίρων.

Η κοινή γρίπη δεν θανατώνει περισσότερους ανθρώπους;

Ναι, η συνήθης εποχική γρίπη σκοτώνει 250.000 με 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τους αξιωματούχους είναι ότι το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν φυσική ανοσία και εμβόλια θα χρειαστούν μήνες για να αναπτυχθούν.

Τι εννοεί ο Π.Ο.Υ όταν λέει ότι ο ιός έχει δυναμική πανδημίας;

Αν ο ιός εξαπλωθεί σε μεγάλη γεωγραφική έκταση και επηρεάσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αναβαθμίζεται από επιδημία σε πανδημία.

Πόσο θανατηφόρες ήταν οι πανδημίες στο παρελθόν;

Το 1968, μια πανδημία γρίπης στο Χονγκ Κονγκ σκότωσε περίπου 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. Το 1918 η πανδημία Ισπανικής γρίπης σκότωσε περίπου 100 εκατ. ανθρώπους.

Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχτεί;

Δεν υπάρχουν εμβόλια. Ωστόσο, αρκετά μέτρα της καθημερινότητας μπορεί να βοηθήσουν να εμποδιστεί η εξάπλωση των μικροβίων. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή στενής επαφής με νοσούντες και η αποφυγή επιφανειών που μπορεί να είναι μολυσμένες.

Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού;

Ναι, αντιικά φάρμακα που εμποδίζουν τον ιό από το να αναπαράγεται μέσα στον οργανισμό. Σε άτομο, που έχει προσβληθεί, τα φάρμακα καθιστούν ηπιότερη τη νόσο.

Μπορεί κάποιος να μολυνθεί από τη γρίπη των χοίρων τρώγοντας ή ετοιμάζοντας χοιρινό;

Όχι. Το χοιρινό και άλλα παράγωγά του αν μεταφέρονται και μαγειρεύονται κατάλληλα δεν μεταδίδουν τον ιό. Ο ιός εξουδετερώνεται μαγειρεύοντας σε θερμοκρασία 70°C.

 

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις ΕΟΔΥ για την Παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS
Πρωτοπόρες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό στη Σκιάθο
Aristotelis Climate Forum για την Κυκλική Οικονομία και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη