Της Σοφίας Νέτα

Ανεύθυνη και επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά υιοθετούν οι νέοι στην Ελλάδα, καθώς 4 στα 10 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 9 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με ενεργή σεξουαλική ζωή δεν επιθυμούν να κάνουν παιδιά στα επόμενα 2-3 χρόνια, παρόλ’ αυτά δεν κάνουν τίποτα για να προστατευθούν από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Μάλιστα, σχεδόν οι μισές από αυτές (ποσοστό 47%) δεν επιθυμεί καθόλου παιδιά στο μέλλον.

Το πιο ανησυχητικό όμως στοιχείο, είναι ότι το 22% των Ελληνίδων έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. Το στοιχείο αυτό προέρχεται από μια έρευνα της Metronanalysis για λογαριασμό της φαρμακευτικής εταιρείας Bayer και αποτυπώνει γλαφυρά την ανευθυνότητα που επικρατεί στη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων.

Επιπλέον, το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά παραμένουν αμετάβλητα την τελευταία δεκαετία δείχνουν το πόσο επιβαρύνεται η υγεία της Ελληνίδας.

Προς επίρρωση αυτού, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν από μόνα τους: ενώ κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρώπης το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται σε ποσοστό 22% των γυναικών, στην Ελλάδα η χρήση ίσα που ξεπερνά το 3% (3,2%)!

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από το 1961 μέχρι σήμερα στα αντισυλληπτικά χάπια είναι θεαματική. Στα σημερινά αντισυλληπτικά, περιέχεται αιθινυλοιστραδιόλη σε δόση μόλις 20μg, δηλαδή 5 φορές μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων σε σχέση με τα πρώτα αντισυλληπτικά!

Εκτός από το οιστρογόνο, σημαντική πρόοδος επετεύχθη και στο άλλο δραστικό συστατικό, το προγεσταγόνο. Τα σημερινά προγεσταγόνα είναι τα λεγόμενα 'τέταρτης γενιάς' όπως η δροσπιρενόνη. Επομένως, το σύγχρονο αντισυλληπτικό χάπι νέας γενιάς περιέχει ελάχιστες ποσότητες ορμονών φθάνοντας σε πολύ υψηλά επίπεδα ασφάλειας και έλλειψης ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως ήταν η αύξηση του βάρους.

Για διάφορους λόγους επικρατούν στην κοινή γνώμη λανθασμένες αντιλήψεις για το χάπι. Αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι το χάπι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας όταν στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο: το χάπι προσφέρει σημαντική προστασία έναντι του καρκίνου της μήτρας.

Επίσης θεωρούν ότι αυξάνει το καρκίνο του μαστού όταν στην πραγματικότητα το χάπι δεν έχει καμία επίπτωση στον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του γυναικολογικού καρκίνου. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν επίσης ότι το χάπι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στο μισό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;