Ερευνητές καταθέτουν νέες ενδείξεις ότι η γρήγορη απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα άνοιας.

Η έρευνα, επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος άνοιας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός αν ο άνθρωπος ήταν προηγουμένως υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Η έρευνα, που διήρκεσε 8 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε 1.836 ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology.’

Αποκάλυψε ότι άνθρωποι που ήταν αδύνατοι ή έχασαν γρήγορα βάρος έμοιαζαν να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας. Άνθρωποι που στην αρχή της έρευνας είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος εμφάνιζαν 79% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που είχαν παραπάνω κιλά.

Επιπλέον, αυτοί που έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της έρευνας με γοργότερο ρυθμό είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με αυτούς που έχασαν βάρος με πιο αργούς ρυθμούς.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν περισσότερο έντονο σε όσους ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι στην έναρξη της έρευνας. Άνθρωποι με Δείκτη Μάζας Σώματος 23 ή υψηλότερο είχαν 82% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν αυτά μιας έρευνας του 2006 που ανακάλυψε ότι γυναίκες που αργότερα εμφάνισαν άνοια είχαν μείωση του βάρους μια δεκαετία πριν την απώλεια μνήμης.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Tiffany Hughes, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η μείωση του βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι μια από τις πρώτες σωματικές αλλαγές της νόσου, που εμφανίζεται πριν επηρεάσει τη μνήμη.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η έρευνα δεν υποδεικνύει ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος αποτελεί τρόπο να προστατευτεί από την άνοια. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η υπερβολική εναπόθεση λίπους γύρω από το στομάχι στη μέση ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου.

Πηγές:
‘Neurology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας