Ορισμένους παράγοντες για τη νόσο Αλτσχάιμερ – όπως το οικογενειακό ιστορικό αλλά και τα γονίδια – δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε. Υπάρχουν όμως και παράγοντες που μπορούμε. Σίγουρα, δεν υπάρχει απόλυτος τρόπος να προλάβουμε αυτή τη νόσο, αλλά τα σωστά βήματα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Ποια είναι αυτά;

Η τακτική γυμναστική

Έχει αποδειχθεί μέσα από πολλές μελέτες ότι η τακτική άσκηση, ακόμα και το περπάτημα, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου όσο μεγαλώνουμε, διατηρώντας την ικανότητά του να συντηρεί τα κύτταρά του, ακόμα και να δημιουργεί καινούρια.

Η εκπαίδευση

Γηράσκω αεί διδασκόμενος, λέει το γνωμικό, και είναι τεράστια αλήθεια: Όσο κρατάμε τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση και μαθαίνουμε καινούρια πράγματα, τον κρατάμε και υγιή. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η ολοκλήρωση της ακαδημαϊκής μας εκπαίδευσης σε νεαρή ηλικία μειώνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.

Η κοινωνικότητα

Οι άνθρωποι που ζουν σε απομόνωση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν πιο κοινωνικά. Το να βρίσκεστε τακτικά με άλλους ανθρώπους θα μπορούσε να διατηρεί τον εγκέφαλό σας ενεργό όσο μεγαλώνεται, αλλά επίσης είναι από τους καλύτερους τρόπους να διώξετε τη μοναξιά και τα καταθλιπτικά συναισθήματα που θα φέρει μαζί της – που επίσης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η κατάλληλη διατροφή

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για την πρόληψη της άνοιας, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, και με έμφαση στα ωφέλιμα ω-3 λιπαρά που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, μπορεί να είναι το κλειδί για να μειώσουμε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης όσο μεγαλώνουμε.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων όρασης

Η έλλειψη οποιασδήποτε αίσθησης θα δημιουργήσει και ορισμένα προβλήματα στον εγκέφαλο, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Εφόσον τα προβλήματα όρασης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο μεγαλώνοντας, φροντίστε να τα αντιμετωπίζετε σωστά. Αυτό θα βοηθήσει και τον εγκέφαλό σας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και τα για τα πιθανά προβλήματα ακοής.

Η αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης

Τα αυξημένα επίπεδα “κακής” LDL χοληστερόλης έχουν συσχετιστεί και με αυξημένο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ (μεταξύ πολλών άλλων παθήσεων). Τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου επηρεάζονται πολύ εύκολα από την LDL χοληστερόλη, μιας και είναι ιδιαίτερα μικροσκοπικά. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της διατροφής (ή και φαρμάκων, αν χρειαστεί) μπορεί να κάνει διαφορά. Και ισχύει το ίδιο για την υπέρταση.

Η διαχείριση του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο σε προχωρημένες ηλικίες, και η κακή του διαχείριση έχει τεράστια λίστα με επιπλοκές. Η άνοια δεν είναι μέσα στη λίστα με τους άμεσους συσχετισμούς, αλλά πολλά προβλήματα/παράγοντες κινδύνου για άνοια είναι. Συνεπώς είναι υψίστης σημασίας να κρατάτε τον διαβήτη υπό έλεγχο.

Προστατεύστε το κεφάλι σας

Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια μακροπρόθεσμα. Και σίγουρα, όλοι μας έχουμε πέσει κάποια στιγμή και χτυπήσαμε το κεφάλι μας (ειδικά ως παιδιά) και δεν μπορούμε να προλάβουμε τα πάντα. Αλλά σε περιπτώσεις που μπορείτε (και πρέπει) να προστατεύσετε το κεφάλι σας (π.χ. κατά την οδήγηση μηχανής ή όσο κάνετε κάποια βαριά εργασία στο σπίτι), μην το αμελείτε.

Κόψτε το κάπνισμα

Τα προβλήματα για τα οποία το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο είναι αμέτρητα, και η άνοια είναι ένα από αυτά. Οι καπνιστές, σύμφωνα με έρευνα, διατρέχουν 40% αυξημένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Η διακοπή του καπνίσματος, όμως, σταδιακά θα διαγράψει τον αυξημένο αυτό κίνδυνο.

Περιορίστε το αλκοόλ

Ένα ή δύο ποτήρια μια στο τόσο δεν πρόκειται να σας κάνουν κακό, αλλά αν το παρακάνετε συχνά με το αλκοόλ, οι πιθανότητες για Αλτσχάιμερ φαίνεται να αυξάνονται μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ δρα ως τοξίνη και δημιουργεί προβλήματα με τη μνήμη και την επεξεργασία των σκέψεων.

Βοηθήστε πρακτικά τη μνήμη σας

Μια ατζέντα, ένα ημερολόγιο, ένας πίνακας ανακοινώσεων με σημειώσεις καρφιτσωμένες πάνω του, όλα αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να οργανώνετε καλύτερα την ημέρα σας, και η ίδια η διαδικασία της οργάνωσης μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική σας υγεία και τη μνήμη σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μηχανισμός στα κύτταρα μπορεί να βελτιώσει τη δράση των ογκολογικών φαρμάκων
Δηλητηρίαση από μονοξείδιο: Η κατάσταση του 55χρονου και η ΜΕΘ Κοζάνης
ΕΚΠΑ: Νεότερα δεδομένα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου