Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ προστατεύει από τη χολολιθίαση, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.
Η κατανάλωση δυο μονάδων την ημέρα περιορίζει τις πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος πέτρες στη χολή κατά το ένα τρίτο, έδειξε ανάλυση στοιχείων 25.000 αντρών και γυναικών. Οι πέτρες στη χολή είναι συνήθης πάθηση, αλλά συμπτώματα και επιπλοκές εμφανίζονται σε 3 στα 10 περιστατικά.
Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, το αλκοόλ μειώνει τη χοληστερόλη στη χολή από την οποία δημιουργούνται οι λίθοι. Χρησιμοποίησαν στοιχεία από μεγάλη έρευνα που εξέτασε τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών.
Η πρόσληψη αλκοόλ συνεκρίθη με τον κίνδυνο ανάπτυξης χολολιθίασης σε περίοδο δέκα ετών.
Όσοι εμφάνισαν χολολιθίαση ήταν 62 ετών κατά μέσον όρο και περισσότερο από τα δυο τρίτα ήταν γυναίκες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που έπιναν λίγο ή καθόλου.
Για κάθε μονάδα παραπάνω αλκοόλ που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος χολολιθίασης φάνηκε να μειώνεται κατά 3%. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 6 άντρες εμφανίζουν χολολιθίαση κάποια στιγμή της ζωής τους αλλά είναι πιο συνήθης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες σχηματισμού των λίθων είναι η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η γρήγορη απώλεια βάρους και ορισμένα φάρμακα.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Paul Banim, του Πανεπιστημίου East Anglia, δήλωσε ότι το αλκοόλ είναι γνωστό πως αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης HDL τα οποία είναι γνωστό πως προστατεύουν από καρδιαγγειακές νόσους και μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει τη σύνθεση της χοληστερόλης στη χολή.
Δήλωσε πως υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά η γνώση της ποσότητας του αλκοόλ που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων επιτρέπει στους γιατρούς να δώσουν εξειδικευμένες οδηγίες.
Ο συνεργάτης του, Dr Andrew Hart, δήλωσε ότι τα ευρήματα αυξάνουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργούνται οι πέτρες στη χολή.
Όπως δήλωσε, όταν εξετάσουν οι ερευνητές όλους τους παράγοντες που συνδέονται με την ανάπτυξη των λίθων, όπως διατροφή, άκηση, βάρος και πρόσληψη αλκοόλ, μπορούν να φθάσουν σε ακριβή κατανόηση της αιτίας που προκαλεί τις πέτρες στη χολή και του πώς να τις προλάβουν.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της εβδομάδας Νόσων του πεπτικού, στο Σικάγο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στη Σκανδιναβία η μικροβιακή αντοχή είναι κάτω από 1% και στην Ελλάδα πάνω από 50%
Αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε νέες και νέους - Παγκόσμια ανησυχία
Επίσκεψη του Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη και των συνεργατών του στο Mount Sinai International στη Νέα Υόρκη