Ο Π.Ο.Υ κήρυξε σήμερα πανδημία γρίπης για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα και ύστερα από 41 χρόνια, καθώς τα περιστατικά νέας γρίπης αυξάνονται στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη νότιο Αμερική και αλλού.
Σε ανακοίνωση προς τα κράτη μέλη, ο Π.Ο.Υ δήλωσε ότι αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού πανδημίας από το 5 στο 6-το υψηλότερο-μετά από τη σημερινή επείγουσα σύσκεψη με ειδικούς.
Η απόφαση, που αναμενόταν από καιρό, αντικατοπτρίζει επιστημονικά δεδομένα ότι έχει προκύψει ένας νέος ιός γρίπης που κυκλοφορεί γρήγορα στον πλανήτη. Παράλληλα, ωθεί τις φαρμακοβιομηχανίες στην πιο γρήγορη παραγωγή εμβολίου και τις κυβερνήσεις να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στις προσπάθειες περιορισμού του ιού.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, σε αυτό το αρχικό στάδιο η πανδημία μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριας σοβαρότητας. Ο Οργανισμός συνιστά στις χώρες να μην κλείσουν τα σύνορα ή να περιορίσουν τα ταξίδια και το εμπόριο, ενώ παραμενει σε στενό διάλογο με τις φαρμακοβιομηχανίες σχετικά με την Παρασκευή εμβολίου.
Χθες, ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι 74 χώρες είχαν αναφέρει περίπου 27.737 περιστατικά νέας γρίπης στα οποία περιλαμβάνονταν 141 θάνατοι.
Ο Οργανισμός τονίζει ότι τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπιας μορφής και δεν απαιτούν αγωγή, αλλά ο φόβος είναι πως ένα κύμα νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να επιβαρύνει τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες υγείας, ειδικά στις φτωχότερες χώρες.
Όμως, περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που πέθαναν από τον ιό της νέας γρίπης ήταν νέοι και υγιείς-άνθρωποι που συνήθως δεν είναι ευάλωτοι στη γρίπη. Η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια της έναρξης του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.
Φυσιολογικά, οι ιοί της γρίπης υποχωρούν με τον ζεστό καιρό, αλλά ο ιός της νέας γρίπης φαίνεται ανθεκτικός.
Η τελευταία πανδημία, του Χόνγκ Κόνγκ το 1968, έφερε το θάνατο σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Συνήθως η γρίπη οδηγεί στο θάνατο περίπου 250.000 έως 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.
Παρά τις ελπίδες του Π.Ο.Υ, η αύξηση του επιπέδου συναγερμού στο 6 αναμένεται να δημιουργήσει κάποιου βαθμού πανικό σχετικά με την εξάπλωση του ιού.
Ο ειδικός Michael Osterholm, δήλωσε πως η κήρυξη αποτελεί σημάδι επιφυλακής για τον κόσμο και πως δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.
Στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, στη χώρα μας, μία 28χρονη γυναίκα, που επέστρεψε την περασμένη Κυριακή από τη Βοστόνη, είναι το έβδομο κρούσμα της νέας γρίπης. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η ασθενής τελεί υπό ιατρικό έλεγχο και ακολουθεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Από το βράδυ της Τετάρτης νοσηλεύεται στο 'Σισμανόγλειο' και οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι έχει έρθει σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των αρμοδίων φορέων του, ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, εφαρμόζει ήδη τα αντίστοιχα μέτρα της φάσης 6.
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή τα νέα δεδομένα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
'Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης.
Το σύστημα τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της Νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν.'
Για τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου ο κ. Αβραμόπουλος συγκάλεσε για αύριο το πρωί στις 10 στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης, μετά το πέρας της οποίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύσκολο το πρώτο τρίμηνο
Ποια φάρμακα γίνονται μη συνταγογραφούμενα - Κατηγορίες, δραστικές ουσίες, κόστος
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας