Του Δημήτρη Καραγιώργου
Νέα δεδομένα μπαίνουν στην υπόθεση με την επιδημία της νέας γρίπης. Οι επιδημιολόγοι επαναπροσδιορίζουν την έννοια του κρούσματος.
Μέχρι σήμερα, ‘ύποπτο’ κρούσμα ήταν όποιος είχε συμπτώματα και είχε επιστρέψει από χώρες με υψηλό επιπολασμό γρίπης Α (Η1Ν1). Στο εγγύς μέλλον, η επιστροφή από τέτοιες χώρες δεν θα θεωρούνται προϋπόθεση χαρακτηρισμού, καθώς ο ιός κυκλοφορεί πλέον στην κοινότητα.
Από τη στιγμή που ο ιός θα μεταδίδεται από Έλληνα σε Έλληνα, χωρίς αυτοί να έχουν επισκεφθεί χώρα του εξωτερικού, θα θεωρείται ότι ο ιός μεταδίδεται στην κοινότητα και η χώρα μας θα περάσει αυτόματα σε φάση ετοιμότητας ‘6’.
Στη φάση αυτή βρίσκονται σήμερα χώρες του εξωτερικού, αλλά, προς το παρόν, δεν κρίνεται σκόπιμο να συμβεί το ίδιο και στη δική μας.
Το θέμα συζητήθηκε επί πολλές ώρες από την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τα μέλη της επιτροπής εισηγήθηκαν στο υπουργείο σειρά μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:
- Χρήση του εμβολίου για τον πνευμονόκοκκο σε ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και σε χρονίως πάσχοντες. Επικαλέστηκαν τη βιβλιογραφία, σύμφωνα με την οποία η κυριότερη επιπλοκή της μεγάλης ισπανικής γρίπης που οδήγησε σε θανάτους, ήταν η πνευμονία.
- Εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με το κλασικό εμβόλιο της γρίπης.
- Εμβολιασμό και με το νέο εμβόλιο, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας. Το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να προμηθευτεί 8.000.000 δόσεις, οι οποίες επαρκούν για 4.000.000 ανθρώπους, εάν απαιτηθεί μία δόση ή διπλάσιους αν κριθεί ότι επαρκεί η μία δόση.
- Συστάσεις προς το προσωπικό των νοσοκομείων για τον τρόπο χορήγησης των αντι-ιϊκών φαρμάκων, ώστε να μην αναπτυχθούν ανθεκτικά στελέχη του ιού.
- Ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό.
- Ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, το υπουργείο Υγείας μελετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Έχουν, ήδη, ληφθεί-είπε-μέτρα για το Σεπτέμβριο, που ξεκινάει η φθινοπωρινή περίοδος, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων.
Για τη συνεργασία των ξενοδοχείων, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι-σε περίπτωση που έχουν ‘ύποπτο’ κρούσμα, θα επικοινωνούν με τα κατά τόπους νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Γεράσιμος Φωκάς, εξήγησε ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία, απαντώντας σε μια αρχική σκέψη για τη δημιουργία ενός δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Οι ξενοδόχοι, πάντως, σημείωσαν ότι συμφέρει όλους να συνεργαστούν με το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νέας γρίπης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου