Η επιλόχειος κατάθλιψη έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό και να συζητιέται σαν κάτι που πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται. Λιγότερα είναι ωστόσο γνωστά σχετικά με την κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη-σύνηθες πρόβλημα επίσης-και που αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για το μωρό, γνωρίζουν τώρα οι ερευνητές.

Μια γυναίκα με κατάθλιψη, για παράδειγμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία του παιδιού.

Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είναι περισσότερο συχνή σε σχέση με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, σημειώνουν οι Dr. De-Kun Li, του Kaiser Permanente στο ‘Οκλαντ και η Dr. Diana Dell, του Πανεπιστημίου Duke.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρή κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσες εμφάνισαν κατάθλιψη πρωτύτερα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξανά. Άλλες μπορεί να έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα, που δεν αποτελούν κλινική κατάθλιψη αλλά είναι ενοχλητικά.

Στην πρόσφατη έρευνα, ο Li εξέτασε 791 έγκυες και ανακάλυψε ότι ποσοστό 44% είχε καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι μισές γυναίκες είχαν σοβαρά συμπτώματα. Δεν ήταν απαραίτητα κλινική κατάθλιψη, σύμφωνα με τον ερευνητή, αλλά μια αξιοσημείωτα χαμηλή διάθεση.

Ο Li παρακολούθησε τις εγκύους μέχρι τον τοκετό και ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με καταθλιπτικά συμπτώματα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, πριν τις 37 εβδομάδες.

Όπως δήλωσε, ο πρόωρος τοκετός συνδέεται με κινδύνους για την υγεία και αποτελεί την πρώτη αιτία βρεφικής θνησιμότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό 'Human Reproduction.'

Δεν γνωρίζουμε τον μηχανισμό που συνδέει την κατάθλιψη και τον πρόωρο τοκετό, δήλωσε ο Li. Ωστόσο, αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η κατάθλιψη δεν είναι ‘καλοήθης’ πάθηση και μπορεί να αποβεί επιβλαβής για το μωρό.

Σχετικά με τη χρήση αντικαταθλιπτικών στην εγκυμοσύνη, η Dell θεωρεί πως οι μητέρες πρέπει να νιώθουν καλά στην εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν ή όχι να λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη, πρόσθεσε. Δεν υπάρχουν άμεσες συγκρίσεις μεταξύ αντικαταθλιπτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να καθοριστεί ποιο είναι το ασφαλέστερο, δήλωσε η ειδικός, καθιστώντας δύσκολη τη γνώση σχετικά με την επιλογή φαρμάκου στην περίπτωση που χρειάζεται.

Το 2008 το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων περιέλαβε συστάσεις σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη. Σε αυτές περιλαμβάνεται η συμβουλή να αποφεύγεται το αντικαταθλιπτικό παροξετίνη από εγκύους, καθώς το 2005 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση βασισμένη σε έρευνες ότι η παροξετίνη μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών.

Άλλες έρευνες ανακάλυψαν ότι μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που έλαβαν αντικαταθλιπτικά SSRI (εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), μπορεί να παρουσίαζαν ενδεχομένως αναπνευστικά προβλήματα ή προβλήματα σίτισης.

Το Κολλέγιο συνιστά, η αγωγή με αντικαταθλιπτικά να είναι εξατομικευμένη.

Τα αντικαταθλιπτικά, επομένως, δεν είναι η μόνη επιλογή όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη, σημειώνει η Dell. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν συμβουλευτική ή γνωστική θεραπεία. Άλλες γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από ομάδα στήριξης ή στην περίπτωση εποχικής συναισθηματικής διαταραχής από φωτοθεραπεία.

Αυτό που είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους Li και Dell είναι η έγκυος που θεωρεί πως έχει κατάθλιψη να το γνωστοποιήσει στο γιατρόν της για να αποφασίσουν την καλύτερη επιλογή για την ίδια και το παιδί της.

Πηγές:
'Human Reproduction.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;