Άνθρωποι ηλικίας 45 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα η οποία υποδεικνύει ότι η επιθετική έγκαιρη αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, άνθρωποι με υψηλή διαστολική πίεση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα και προβλήματα με τη μνήμη τους σε σχέση με ανθρώπους που εμφάνιζαν φυσιολογική πίεση. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology’, και είναι η μεγαλύτερη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της υπέρτασης και των προβλημάτων μνήμης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Γρηγόρης Τσιβγούλης, του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, είναι πιθανό με την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης να προληφθεί τελικά η νοητική εξασθένηση, η οποία μπορεί να αποτελέσει προάγγελο άνοιας.

Ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 20.000 ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω που δεν είχαν εμφανίσει ποτέ εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι εγκεφαλικό-συνήθη αίτια προβλημάτων μνήμης. Περισσότερο από το 7% είχαν προβλήματα μνήμης και σχεδόν οι μισοί λάμβαναν αγωγή για την υπέρταση.

Για κάθε 10 μονάδες αύξησης στη χαμηλότερη ανάγνωση της πίεσης, οι πιθανότητες να εμφανίζει κάποιος νοητικά προβλήματα αύξαναν κατά 7%, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρέμειναν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη νόηση, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η άσκηση, η εκπαίδευση, ο διαβήτης ή η υψηλή χοληστερόλη.

Όπως δήλωσε ο Dr. Walter Koroshetz, του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού, των ΗΠΑ, τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ότι η υψηλότερη αρτηριακή πίεση μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για νοητική εξασθένηση, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί η αιτιατή σχέση.

Ο Koroshetz δήλωσε ότι οργανώνεται μεγάλη έρευνα για να εξεταστεί αν τα έντονα μέτρα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης. Καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα στην υπέρταση πολλοί άνθρωποι έχουν υψηλή πίεση για χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν.

Η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Πηγές:
‘Neurology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών