Παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που έλαβαν αντικαταθλιπτικά στην αρχή της εγκυμοσύνης εμφανίζουν μικρό αλλά σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα στην καρδιά τους, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’ αναφέρει ότι η κατάθλιψη επηρεάζει έως το 20% των εγκύων.

Η έκθεση σε αντικαταθλιπτικά στην ενδομήτριο ζωή προκάλεσε προβλήματα σε λιγότερο από το 1% των παιδιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο γενικός κίνδυνος είναι πολύ μικρός και οι γυναίκες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν διακόψουν τα φάρμακα.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Το 2005, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με την παροξετίνη, λόγω της αύξησης των γενετικών ανωμαλιών όταν λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα εξέτασε την πιθανή ύπαρξη σχέσης μεταξύ της λήψης αντικαταθλιπτικών κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και των ανωμαλιών σε 400.000 περίπου παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ του 1996 και του 2003. Ελήφθησαν υπόψη η ηλικία της μητέρας και το κάπνισμα.
Οι ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν είναι γνωστές σαν προβλήματα διαφράγματος καρδιάς όπου υπάρχει πρόβλημα με το τοίχωμα που χωρίζει την αριστερή από τη δεξιά πλευρά της καρδιάς.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aarhus στη Δανία, δήλωσαν ότι αυτές οι δυσμορφίες ήταν κατά 0,4% περισσότερο εμφανείς σε παιδιά γυναικών που έλαβαν συνταγή για αντικαταθλιπτικά, το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Με το πρόβλημα φάνηκε να συνδέονται δυο αντικαταθλιπτικά, η σερτραλίνη και η σιταλοπράμη, ενώ δυο άλλα, η παροξετίνη και φλουοξετίνη δεν φάνηκε να συνδέονται.

Στην περίπτωση που οι γυναίκες ελάμβαναν περισσότερα από ένα αντικαταθλιπτικά αντιμετώπιζαν τετραπλάσιο κίνδυνο για πρόβλημα διαφράγματος στην καρδιά του παιδιού.

Δεν φάνηκαν άλλες δυσμορφίες να σχετίζονται με τη λήψη των αντικαταθλιπτικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι απόλυτες διαφορές στα προβλήματα καρδιάς ήταν χαμηλές.
Τα προβλήματα καρδιάς παρατηρήθηκαν σε 12 (0,9%) παιδιά που είχαν εκτεθεί σε SSRI και 4 (2,1%) παιδιά που είχαν εκτεθεί σε περισσότερα από ένα τύπο αντικαταθλιπτικών SSRI.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι ένα στα 246 παιδιά που εκτέθηκαν ήταν πιθανό να εμφανίσουν ελάττωμα στην καρδιά.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Lars Henning Pedersen, δήλωσε πως η αντιμετώπιση της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξισορροπεί τον κίνδυνο του φαρμάκου με αυτόν της κατάθλιψης και ερεύνησαν μέρος μόνο των πληροφοριών που χρειάζονται για να ληφθούν αποφάσεις βάσει αποδείξεων.

Ακόμα και αν η χρήση των αντικαταθλιπτικών έχει αιτιατή σχέση με τα προβλήματα διαφράγματος καρδιάς αυτά μπορεί να μη χρειάζονται απαραίτητα αντιμετώπιση κι ορισμένα μπορεί να λυθούν αυτόματα.

Ο Καθηγητής Basky Thilaganathan, του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Βρετανίας, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως υπάρχει μικρότερη του 1% πιθανότητα να γεννηθεί παιδί με ελάττωμα στην καρδιά.

Πηγές:
‘British Medical Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;
Επιστολή ΙΣΑ στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για το clawback του 2023
Ψυχοκοινωνική Προσέγγιση στον Καρκίνο του Πνεύμονα - Προοπτικές και Συμπεράσματα της FairLife L.C.C.