Η κατανάλωση ψαριού δυο φορές την εβδομάδα μπορεί να αποτελεί καλό τρόπο να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιοπάθειας, αλλά ενδεχομένως δεν ισχύει το ίδιο και με τον διαβήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν ενδείξεις μειωμένου κινδύνου για διαβήτη στους ενήλικες που κατανάλωναν περισσότερο ψάρι ή τα αναγκαία ω-3 λιπαρά οξέα που λαμβάνονται κυρίως από τα θαλασσινά. Αντίθετα, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση δυο ή περισσότερων μερίδων ψαριού την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη στους ενήλικες αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν τον κίνδυνο διαβήτη δεν έχει αποσαφηνιστεί, αναφέρει ο Dr. Frank Hu, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition.’

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ψαριού και ω-3 λιπαρών οξέων με την εμφάνιση διαβήτη σε 152.700 γυναίκες και 42.504 άντρες. Συνολικά εμφανίστηκαν 9.380 περιστατικά διαβήτη τα 18 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες του τρόπου ζωής και άλλους διατροφικούς όπως και το σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, την εμμηνόπαυση και ενδεχόμενη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη σε όσους κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

Η εμφάνιση διαβήτη ήταν 1, 17 φορές πιο πιθανή σε ανθρώπους που κατανάλωναν ψάρι δυο έως τέσερις εβδομάδες την εβδομάδα και 1,22 φορές περισσότερο πιθανή σε όσους κατανάλωναν ψάρι πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Ο Dr. Hu και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει τα οφέλη του ψαριού και των ω-3 λιπαρών οξέων σε πολλούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το διαβήτη καθώς και στην καρδιοπάθεια.

Δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί η κλινική σχετικότητα των ευρημάτων και να εντοπιστούν οι μηχανισμοί πίσω από την παρατήρηση ότι η μεγάλη πρόσληψη ψαριού μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού