Μεσήλικες των οποίων οι γονείς πάσχουν από τη νόσο Alzheimer αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενδείξεων αγγειακής νόσου και δεικτών φλεγμονής, παράγοντες που ενδεχομένως συνδέονται με εμφάνιση της νόσου αργότερα.

Ολλανδοί ερευνητές συνέκριναν 206 ενήλικες, 92 οικογενειών, των οποίων οι γονείς έπασχαν από Alzheimer και 200 ενηλίκων, 97 οικογενειών, που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ μέτρησε την αρτηριακή πίεση των εθελοντών, ανέλυσε δείγματα αίματος για γενετικά χαρακτηριστικά, επίπεδα χοληστερόλης και κυτοκινών και συνέλεξε στοιχεία για το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή, την άσκηση και το επίπεδο στρες των συμμετεχόντων.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι 47% των ενηλίκων που είχαν γονείς με νόσο Alzheimer έφερε το γονίδιο (APOE e4) που είναι γνωστό πως συνδέεται με τη νόσο, σε σύγκριση με ποσοστό 21% αυτών που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Οι συμμετέχοντες με οικογενειακό ιστορικό είχαν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, σημάδια αγγειακής νόσου και υψηλότερα επίπεδα αρκετών διαφορετικών κυτοκινών.

Δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ υψηλής χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα με τη νόσο Alzheimer του γονέα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of General Psychiatry.’

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προφλεγμονώδης κυτοκίνη στη μέση ηλικία συμβάλλουν σημαντικά στη νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με τον Dr. Eric van Exel, καθώς αυτοί οι παράγοντες κινδύνου συγκεντρώνονται σε οικογένειες, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση του Alzheimer.

Πηγές:
‘Archives of General Psychiatry.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Κώτσης: Τα νέα αντιυπερτασικά, το αναμενόμενο εμβόλιο και μία ελληνική πατέντα
Κυστική ίνωση: Ανακαλύπτοντας το μονοπάτι για απεριόριστη ανάσα
Το θαυματουργό γκι