Γράφει ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, MD MSc PhD Path(CCT) FRCPath, Εθνικός Συντονιστής στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών, Τμήμα Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο ιός SARS-CoV-2, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει μια πανδημία με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες και βαρύτατες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Αρκετές χώρες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κίνας στη Γουχάν, εφάρμοσαν καθολικές καραντίνες (lockdown) με σκοπό να αποτρέψουν την περαιτέρω μετάδοση του ιού στην κοινότητα, να μειώσουν την πίεση στα συστήματα υγείας και να περιορίσουν τις ανθρώπινες απώλειες.

Καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία άρχισαν να βελτιώνονται, σε πολλές χώρες έχει αποφασιστεί η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι οι πληθυσμοί βρίσκονται μακριά από την επίτευξη υψηλού ποσοστού ανοσίας (περίπου 60%-70%), που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτόματη υποστροφή της επιδημίας.

Βασικές αρχές

Συνεπώς η επόμενη ημέρα μας βρίσκει σε κατάσταση πολιορκίας διότι τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι η επάνοδος της επιδημίας, γνωστή και ως «δεύτερο κύμα», βρίσκεται προ των πυλών.

Για να αποφευχθεί η εκ νέου έξαρση και να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα, είναι απαραίτητη η επιβράδυνση της μεταδοτικότητας μέσω των 7 αρχών της επόμενης ημέρας:

  • Αποφυγή του συγχρωτισμού και προτίμηση ανοιχτών χώρων.
  • Μέτρα ατομικής και προσωπικής υγιεινής.
  • Εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Προστασία των ευπαθών ομάδων.
  • Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους που έχουν συγχρωτισμό.
  • Εκτεταμένη ιχνηλάτηση και απομόνωση των διαγνωσμένων κρουσμάτων.
  • Επιδημιολογική επιτήρηση με ιδιαίτερη βαρύτητα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου για σοβαρό Covid-19 ή υψηλή πιθανότητα να κολλήσουν SARS-CoV-2.
  • Η ευλαβική τήρηση των παραπάνω μέτρων αποτελεί την καλύτερή μας πιθανότητα να αποφύγουμε την έλευση ενός δεύτερου κύματος, το οποίο είναι πιθανό να συμβεί ακόμα και μέσα στον καλοκαίρι.

Στην πράξη, κάθε μέρα που δεν εφαρμόζουμε τις 7 αρχές της επόμενης ημέρας, αλλά και κάθε απώλεια στη συμμόρφωσή τους, θα μεταφράζεται σε αύξηση κρουσμάτων και σταδιακά σε αύξηση των θανάτων, ενώ εμμέσως θα πλήξει και την οικονομία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα σκαριά εμβόλιο της Moderna κατά της γρίπης των πτηνών
Οφέλη και πιθανοί κίνδυνοι του καφέ
Συμβουλές για γυμναστική με αρθρίτιδα