Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες περιπτώσεις στον κόσμο, έγινε χειρουργική αφαίρεση ημισπόνδυλου στη βάση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σε βρέφος ηλικίας μόλις δύο ετών και τριών μηνών.

Η επέμβαση έγινε στις 3-12-2009, στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών και ο μικρός ασθενής πήρε εξιτήριο στις 7-12-2009. Ο χειρουργικός χρόνος ήταν λίγο μεγαλύτερος από τρεις ώρες.

Χειρουργός ήταν ο καθ. κ. Ιωάννης Βαλαβάνης, Δ/ντής του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, με συνεργάτη τον κ. Λυκούργο Κολλίντζα, ορθοπαιδικό-χειρουργό και εξειδικευμένη αναισθησιολόγος η κα Σμάρω Γεωργίου, Δ/ντρια του Παιδο-αναισθησιολογικού τμήματος του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής κ. Ιωάννης Βαλαβάνης, οι ημισπόνδυλοι εμφανίζονται σχετικά σπάνια και προκαλούν παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως συγγενή σκολίωση ή συγγενή κύφωση.

Ημισπόνδυλοι αφαιρούνται σχετικά σπάνια, από εξειδικευμένους χειρουργούς της σπονδυλικής στήλης, όταν εντοπίζονται στην οσφυϊκή ή και στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης όπου η προσπέλαση είναι δύσκολη μεν αλλά συγκριτικά πιό εύκολη.

Στην αυχενική μοίρα και ειδικά στη βάση του λαιμού, η περιοχή είναι κυριολεκτικά κυκλωμένη από τα μεγάλα αγγεία, πολλά και μεγάλα νευρικά στελέχη αλλά και τις κορυφές των πνευμόνων.

Η προσπέλαση είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί άριστη γνώση τόσο της ανατομίας όσο και της φυσιολογίας της περιοχής. Ανάλογα δύσκολη είναι και η διασωλήνωση και χορήγηση γενικής αναισθησίας σε τόσο μικρής ηλικίας άτομα με γενετικές δυσπλασίες στην περιοχή.

Αναφορικά με την ηλικία, οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως στην παιδική ή την προεφηβική και εφηβική ηλικία, όταν τα οστικά στοιχεία έχουν σχηματιστεί καλύτερα και ο χειρουργός έχει καλύτερες δυνατότητες χειρισμών αλλά και στήριξης της σπονδυλικής στήλης.

Αυτοί είναι και ο λόγοι που είναι εξαιρετικά σπάνιες οι χειρουργικές αφαιρέσεις ημισπονδύλων στη βάση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης σε πάρα πολύ μικρά άτομα, όπως για παράδειγμα σε βρέφη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
C4C: Η ευρωπαϊκή συμμαχία για καλύτερα παιδιατρικά φάρμακα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029