Της Σοφίας Νέτα

Στο εξωτερικό αναγκάζονται να καταφεύγουν όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση πνεύμονα στη χώρα μας, λόγω ελλιπούς υποδομής.Σε 1.500 μεταμοσχεύσεις υπολογίζονται οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε 200 κέντρα παγκοσμίως, όμως το 60% των Κέντρων διενεργεί λιγότερες από 10 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο.

Η χώρα μας είναι αρκετά πίσω στον τομέα αυτόν, καθώς, αν και στην δεκαετία του 1990 είχαν γίνει μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, η προσπάθεια δεν συνεχίσθηκε και έτσι από το 2000 και μετά αριθμός νεαρών κυρίως ατόμων, με κυστική ίνωση, παραπέμφθηκαν για μεταμόσχευση πνευμόνων σε Κέντρα της αλλοδαπής.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, που διαθέτει ένα από τα επιτυχέστερα, αν όχι το επιτυχέστερο, μεταμοσχευτικό Πρόγραμμα Καρδιάς στην Ευρώπη, αποφάσισε να οργανώσει μεταμοσχευτική Ομάδα Πνευμόνων αποστέλλοντας στελέχη του σε Κέντρα της Ευρώπης για εκπαίδευση.

Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να γίνονται στο Ωνάσειο κάθε χρόνο περίπου 10 μεταμοσχεύσεις, δεδομένου ότι υπήρξαν 10 δότες πνεύμονος τον περασμένο χρόνο και από αυτούς 6 μοσχεύματα έφυγαν στο εξωτερικό.

Οι δυνατότητες μεταμόσχευσης πνεύμονα στη χώρα μας παρουσιάστηκαν από τους κ.κ Πέτρο Αλιβιζάτο, Διευθυντή Α΄ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος και Μονάδας Μεταμοσχεύσεων και Ιωάννη Κριαρά, Πνευμονολόγο - Εντατικολόγο, Επιμελητή Α΄ Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου.

Οι ειδικοί εξήγησαν ότι το εγχείρημα παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, όχι μόνον γιατί ο ένας στους πέντε πιθανούς δότες είναι ακατάλληλος να δωρίσει πνευμονικά μοσχεύματα, αλλά και διότι το Ωνάσειο, όντας Καρδιοχειρουργικό Κέντρο δεν αποτελεί νοσοκομείο παραπομπής ασθενών με πνευμονικά προβλήματα.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη εξυπηρέτησης αυτών των ασθενών δικαιώνει την προσπάθεια και έτσι στον τελευταίο χρόνο μικρός αριθμός ασθενών με αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, δηλαδή ασθενών που είναι σε διαρκή χορήγηση οξυγόνου και που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν ακόμη και τις στοιχειώδεις λειτουργίες της καθημερινότητας, μελετήθηκαν στο Κέντρο και προετοιμάσθηκαν ως πιθανοί λήπτες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε ασθενής ηλικίας 65 ετών που έλαβε μόσχευμα (δεξιό πνεύμονα) από δότη του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τον περασμένο Νοέμβριο και παρά τις αρχικές δυσκολίες, έχει ήδη λάβει εξιτήριο και ζει φυσιολογικά, χωρίς την χρήση οξυγόνου.

Πριν τη μεταμόσχευση, ο ασθενής που έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν αναγκασμένος να ζει με μάσκα οξυγόνου, ακόμη και τη νύχτα!Ένας ακόμη ασθενής περιμένει στην λίστα αναμονής, ενώ δύο άλλοι υφίστανται προμεταμοσχευτικό έλεγχο.

Ελπίζεται, τονίστηκε από τους ομιλητές, ότι η σημερινή παρουσίαση θα ενθαρρύνει και άλλους πιθανούς υποψηφίους, να αναζητήσουν την λύση στο πρόβλημά τους, απευθυνόμενοι στο μεταμοσχευτικό Πρόγραμμα Πνευμόνων του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου