Η αγωγή με πρεγκαμπαλίνη αποτελεί την αποτελεσματικότερη ως προς το κόστος θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του περιφερικού νευροπαθητικού πόνου, που συνδέεται με μεθερπητική νευραλγία και διαβητική νευροπάθεια.
Ο νευροπαθητικός πόνος συνδέεται με μειωμένη ποιότητα ζωής, με μείωση της παραγωγικότητας καθώς και με αυξημένη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης που καταναλώνουν οι ασθενείς. Οι αποφάσεις για την επιλογή της καλύτερης θεραπείας για τον ασθενή πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις πτυχές της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και του κόστους της.
Στην Ελλάδα για τη θεραπεία της Επώδυνης Περιφερικής Διαβητικής Νευροπάθειας και της Μεθερπητικής Νευραλγίας ενδείκνυνται οι νέας γενιάς αντιεπιληπτικές ουσίες πρεγκαμπαλίνη και γκαμπαπεντίνη. Αποτελούν φαρμακευτική παρέμβαση με διττό όφελος, καθώς σχετίζονται με μειωμένη νοσηρότητα και επίσης συμβάλλουν στη μείωση του κοινωνικού κόστους και των υγειονομικών δαπανών.
Βάσει μάλιστα των αποτελεσμάτων μελέτης οικονομικής αξιολόγησης που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του 7oυ Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, η θεραπεία με πρεγκαμπαλίνη, όταν συγκρίνεται με τη γκαμπαπεντίνη, μπορεί να αποτελέσει την πιο αποτελεσματική ως προς το κόστος παρέμβαση για την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου.
Η μελέτη διενεργήθηκε από ομάδα Ελλήνων διακεκριμένων επιστημόνων, στελεχών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Αθανασάκη.
Η μελέτη διεξήχθη υπό την οπτική της Κοινωνικής Ασφάλισης και μέσω ενός δυναμικού υποδείγματος προσομοίωσης, το οποίο εκτίμησε και συνέκρινε το κόστος και τα αποτελέσματα των δύο θεραπειών σε υποθετική κοόρτη 1.000 ασθενών με μεθερπητική νευραλγία και διαβητική νευροπάθεια.
Στην ανάλυση εκτιμάται το άμεσο κόστος του νευροπαθητικού πόνου σε τιμές που αφορούν στο 2011, για διάστημα 12 εβδομάδων. Το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής υπολογίστηκε από το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας, ενώ το κόστος ανά υπηρεσία υγείας και οι διαγνωστικές εξετάσεις προέρχονται από τους επίσημους τιμοκαταλόγους του ΕΣΥ.
Τα δεδομένα χρήσης υπηρεσιών υγείας ανάλογα με το επίπεδο του πόνου των ασθενών προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη σε 100 γενικούς γιατρούς και σε 20 εξειδικευμένα ιατρεία πόνου στην Ελλάδα.
Η αγωγή με πρεγκαμπαλίνη (150 - 600 mg ημερησίως) συνοδεύεται από μείωση των ημερών με μέτριο προς σοβαρό πόνο σε σύγκριση με τη θεραπεία με γκαμπαπεντίνη (μέση ημερήσια δόση 2.400mg). Το σχετικά υψηλότερο κόστος κατά την περίοδο των 12 εβδομάδων θεραπείας, αντισταθμίζεται από τη μείωση των άμεσων ιατρικών δαπανών, δηλαδή των επισκέψεων εξειδικευμένων ιατρών πόνου, των διαγνωστικών εξετάσεων και των υπόλοιπων παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής μπορούν να αποτελέσουν σημαντική εισροή στη διαδικασία λήψης της απόφασης από τους Φορείς Κοινωνικής Περίθαλψης κατά την επιλογή της βέλτιστης θεραπείας του νευροπαθητικού πόνου, καθώς η νόσος συνοδεύεται από υψηλό φορτίο νοσηρότητας και σημαντικές δαπάνες υγείας και συνιστά ένα σημαντικό φορτίο για την ευρύτερη κοινωνία.
Οι εκτιμήσεις σχετικά με το άμεσο και έμμεσο κόστος του στην Ευρώπη ανέρχονται σε δισεκατομμύρια, λαμβάνοντας υπόψη επίσης ότι ένας στους πέντε (19%) Ευρωπαίους υποφέρει από κάποιο είδος χρόνιου πόνου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του να ζει μια παραγωγική επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τροπολογία ΠΑΣΟΚ για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα Υγείας
ΕΚΑΒ: ''Ημέρα Θυσίας του Διασώστη''
ΣΕΒΙΤΕΛ: Απαγορευμένη η πώληση χύμα ελαιόλαδου