Μία μόνο πλευρά του ίδιου νομίσματος, δείχνει η τήρηση των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί στα νοσοκομεία.

Η κρίση υποχρέωσε το υπουργείο Υγείας να μετράει σχολαστικά κάθε ευρώ που δαπανάται στο ΕΣΥ, αλλά τεράστια ποσά διαφεύγουν...παράπλευρα, καθώς δεν μετριούνται κρίσιμες παράμετροι στην ποιότητα νοσηλείας.

Δεν μετρώνται - για παράδειγμα - οι επανεισαγωγές στα νοσοκομεία. Νοσηλεύεται, δηλαδή, ένας ασθενής, κοστίζει 100 ευρώ και παίρνει εξιτήριο.

Ο ίδιος ασθενής ενδέχεται να επανεισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο, έπειτα από λίγες μέρες, εξαιτίας κάποιας επιπλοκής ή κάποιου ιατρικού λάθους.

Σε αυτή την περίπτωση, θα 'μετρηθεί' σαν νέος ασθενής, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι κάτι δεν πήγε καλά με την προηγούμενη νοσηλεία...

Δεν μετριέται, επίσης, η θνησιμότητα των νοσηλευομένων, καθώς και η συχνότητα εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Απώλεια

'Η έλλειψη αξιολόγησης, προκαλεί μεγάλη απώλεια πόρων στα δημόσια νοσοκομεία και δεν επιτρέπει να φανεί ποια λειτουργούν καλά και ποια όχι', σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες κ. Χρήστος Μπουρσανίδης και Αναστασία Μπαλασοπούλου.

Το θέμα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του 7ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνει το Σάββατο το Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων, στο αμφιθέατρο του 'Ερρίκος Ντυνάν'.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νοσοκομεία των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών δίνουν κάθε δύο χρόνια στοιχεία, με βάση τα οποία αξιολογούνται.

Από το πόσο καλά είναι τα στοιχεία κάθε νοσοκομείου ή κάθε κλινικής, εξαρτάται και η χρηματοδότησή του.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσοι πόροι και να εξοικονομηθούν με τη 'σφικτή' δημοσιονομική πολιτική, θα χάνονται ακόμη περισσότεροι, όσο δεν μετριέται η ποιότητα της νοσηλείας.

Πρόκειται - εξηγούν - για μία αναγκαιότητα, με την οποία μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική πολιτική η πολιτεία, αλλά και να γνωρίζουν καλύτερα οι πολίτες την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα νοσοκομεία.

Με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος της αξιολόγησης και στην Ελλάδα, ξεκινά το επόμενο διάστημα ΄πιλοτική' καταγραφή μίας σειράς παραμέτρων μέτρησης ποιότητας σε επτά δημόσια νοσοκομεία της Αττικής.Έως το τέλος του έτους, θα έχουν προκύψει τα πρώτα αποτελέσματα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές