Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος ‘Προμηθέας’, έλαβε πρόσφατα (10/2/2014) επώνυμη καταγγελία από ασθενή με χρόνια ηπατίτιδα C για παρεμπόδιση της πρόσβασής του σε θεραπεία.

Ο ασθενής παρακολουθείται στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης και ως ασφαλισμένος στην Πρόνοια με βιβλιάριο απορίας, δεν έχει πρόσβαση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και μπορεί να λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή του μόνο από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Αρχικά, το φαρμακείο αρνήθηκε, λόγω πλήρους έλλειψης, να του χορηγήσει το φάρμακο για μία εβδομάδα ενώ στη συνέχεια του χορήγησε το φάρμακο σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνταγογραφούνται για την περίπτωσή του, λόγω έλλειψης άλλων δόσεων.

Το σκεύασμα διατίθεται από την κατασκευάστρια εταιρεία σε φιαλίδια με έτοιμες ‘τυποποιημένες’ δόσεις της δραστικής ουσίας ανάλογα με το βάρος του κάθε ασθενή – σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες χορήγησής του.

Ο Σύλλογος μετά την αναφορά του περιστατικού προχώρησε σε επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις, ενώ από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου επικαλέστηκε ανεπάρκεια προϋπολογισμού για την αγορά επαρκούς ποσότητας του φαρμάκου.

‘Τονίζουμε με έμφαση πως παρόμοιο ζήτημα στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης (για τους ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, που είναι και οι πλέον ευάλωτοι κοινωνικά), έχει προκύψει επαναλαμβανόμενα μέσα στο 2013, με αρκετές περιπτώσεις υπο-δοσολογίας ή προσωρινής διακοπής της αγωγής και πάντοτε με δικαιολογία το έλλειμμα προϋπολογισμού’ αναφέρεται από την πλευρά του Συλλόγου ‘Προμηθέας’.

Το πρόβλημα στη συνέχεια αντιμετωπίσθηκε πυροσβεστικά, χωρίς κανένα σχεδιασμό για οριστική λύση, με συνεχιζόμενη ταλαιπωρία και ανασφάλεια των ασθενών για την αποτυχία της θεραπείας τους και την επιδείνωση της υγείας τους.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αναφέρεται πως κατ’ επανάληψη η έλλειψη κονδυλίων, όπου παρακολουθείται η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C στη Βόρεια Ελλάδα και που διαθέτει και το μοναδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων Ήπατος της χώρας.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος, παράλληλα, προχώρησε στις (11/2/2014) σε έγγραφη καταγγελία στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια (Μακεδονίας και Θράκης), η οποία είναι υπεύθυνη για τη διάθεση των κονδυλίων για φάρμακα σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής αυτής.

‘Η 4η ΥΠΕ μας δήλωσε πως κοινοποίησε την καταγγελία στη διοίκηση του Ιπποκρατείου προς αναμονή διευκρινίσεων (…), αλλά έως τη στιγμή αυτή δεν μας έχει δώσει καμία απάντηση από πλευράς της…’ επισημαίνεται από την πλευρά του Συλλόγου, και συνεχίζοντας ‘διαπιστώνουμε πλέον με αγανάκτηση, αποτροπιασμό και αίσθηση συνεχούς εμπαιγμού, πως παρά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα και καμία ευαισθησία - ανάληψη ευθύνης, από πλευράς των αρμοδίων για οριστική επίλυση του ζητήματος.

Η στάση αυτή ναρκοθετεί εγκληματικά την απρόσκοπτη πρόσβαση - τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, που είναι παράγοντας θεμελιώδους σημασίας για τη σταθεροποίηση και εκρίζωση της νόσου. Οι ασθενείς κινδυνεύουν άμεσα με πλήρη αποτυχία της θεραπείας τους, επιδείνωση της υγείας τους και απώτερη απειλή της ζωής τους από τις επιπλοκές της νόσου (κίρρωση – καρκίνος του ήπατος)’.

Θεωρείται δε, πως το δημόσιο σύστημα υγείας ζημιώνεται άσκοπα με μεγάλα χρηματικά ποσά για ελλιπείς-αποτυχημένες θεραπείες και μελλοντικά θα επιβαρυνθεί πολλαπλάσια με νοσηλείες, επεμβάσεις αλλά και αύξηση μεταδοτικότητας της νόσου, καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποφευχθούν παντελώς με την απρόσκοπτη χορήγηση της αγωγής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού