Ο ιός της ηπατίτιδας Ε (HEV) είναι η πιο κοινή αιτία οξείας, ιογενούς φλεγμονής του ήπατος (ιογενής ηπατίτιδα).

Κάθε χρόνο, καταγράφονται περίπου 15 έως 110 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα παγκοσμίως, που οδηγούν σε περίπου 70.000 θανάτους.

Δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια κατά του HEV στην Ευρώπη. Τα τρέχοντα θεραπευτικά μέσα δεν είναι ειδικά, έχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορούν να οδηγήσουν σε ανθεκτικότητα.

Μια ερευνητική ομάδα του γερμανικού Ινστιτούτου "Paul-Ehrlich" έχει εντοπίσει και ταυτοποιήσει ορισμένες δομές κυστιδίων και πρωτεϊνών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους για τη θεραπεία και να συμβάλουν σε μια νέα κατανόηση της μετάδοσης του ιικού γονιδιώματος, επίσης όσον αφορά τη διάγνωση.

 Τα συνήθη συμπτώματα της φλεγμονής του ήπατος που προκαλούν οι ιοί της ηπατίτιδας Ε (HEV) περιλαμβάνουν πυρετό, κοιλιακό άλγος, χλωμά κόπρανα, ναυτία και ίκτερο.

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατεσταλμένοι) και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο αυτής της λοίμωξης. Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα υποφέρουν συχνά από χρόνιες λοιμώξεις, κάτι που συμβαίνει συχνά στον παγκόσμιο Βορρά.

Οι έγκυες γυναίκες εμφανίζουν συχνά σοβαρή πορεία της νόσου (φουλμινάντωση της ηπατίτιδας), η οποία συνδέεται με ποσοστά θνησιμότητας έως και 30% και εμφανίζεται κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο.

Οι γεωγραφικές διαφορές μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι τα ζωονοσογόνα, τροφιμογενή στελέχη του HEV (γονότυποι 3 και 4) κυκλοφορούν κυρίως στις βόρειες περιοχές, ενώ οι γονότυποι 1 και 2 που μεταδίδονται με το νερό απαντώνται κυρίως στις νότιες περιοχές.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια κατά του HEV στην Ευρώπη.

Αν και υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων, οι θεραπευτικές επιλογές εξακολουθούν να είναι περιορισμένες και συνδέονται με σοβαρές παρενέργειες ή την ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Αυτό οφείλεται επίσης στην έλλειψη κατανόησης μεγάλων τμημάτων του κύκλου ζωής του ιού.

Πηγές:
Paul Ehrlich Institut

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές