Ο ορθολογικός προγραμματισμός πολιτικών υγείας προϋποθέτει να γνωρίζουμε τη συχνότητα των νοσημάτων. Στην Ελλάδα τέτοια στοιχεία για τις λοιμώξεις HBV, HCV και HIV δεν υπάρχουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 350 εκατομμύρια πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B (600.000 θάνατοι κάθε χρόνο), 130-170 εκατομμύρια με χρόνια ηπατίτιδα C (350.000 θάνατοι κάθε χρόνο). Στην Ευρώπη, το 90% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα B ή C, δεν το γνωρίζει. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, 1.5-2% του πληθυσμού έχει αντισώματα έναντι του HCV και 2.5% του πληθυσμού έχει θετικό αντιγόνο επιφανείας του HBV (HΒsAg). Ποσοστό 50% και 80% των Ελλήνων ενηλίκων δεν έχουν ελεγχθεί και επομένως δεν γνωρίζουν αν πάσχουν από ηπατίτιδα B και ηπατίτιδα C αντίστοιχα.
Η Hprolipsis οργανώνεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τις άλλες Ιατρικές Σχολές της Ελλάδος και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις «Γιατροί του Κόσμου» και «PRAKSIS». Η έρευνα στοχεύει στην συλλογή έγκυρων δεδομένων για τη συχνότητα, τους παράγοντες κινδύνου και τις στάσεις και γνώσεις για τις ηπατίτιδες B και C και τον HIV στους ενήλικες του γενικού πληθυσμού καθώς και των ευάλωτων πληθυσμών (Τσιγγάνοι/Ρομά και Μετανάστες), στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πληθυσμών στόχων, στον εμβολιασμό των επίνοσων ατόμων των ευάλωτων πληθυσμών και στην ατομική συμβουλευτική οροθετικών ατόμων και στην διασύνδεσή τους με το δημόσιο σύστημα παροχής υγείας.
Η Hprolipsis υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγράμματος Έλεγχου Ιογενών Ηπατιτίδων B, C και HIV Λοίμωξης στο Γενικό Πληθυσμό και σε Μετακινουμένους Πληθυσμούς» με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους. Oι λοιμώξεις από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και τον HIV παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αναπτυγμένες χώρες λόγω της συχνότητάς τους και του σχετιζόμενου νοσολογικού τους φορτίου.
Πηγές:
http://hprolipsis.gr/
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού