Με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και κοινού, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης επαγγελματικής ημερίδας του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη.
Πιο συγκεκριμένα, πολίτες από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να ενημερωθούν για θέματα χρόνιων παθήσεων όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Αρτηριακή Υπέρταση.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τη ΧΑΠ, ο κ. Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ, πνευμονολόγος, Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», αναφέρθηκε στα αίτια εμφάνισης και την κλινική εικόνα της νόσου, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα πάσχουν από ΧΑΠ περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν. Τόνισε, μάλιστα, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεραπεία της ΧΑΠ είναι η διακοπή του καπνίσματος.
Στους αριθμούς του Διαβήτη στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο παθολόγος-διαβητολόγος Ευάγγελος Φουστέρης, επισημαίνοντας ότι:
- πάνω από 6.500 συμπολίτες μας πεθαίνουν από διαβήτη κάθε χρόνο.
- • ο Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί το >90% των συνολικών περιπτώσεων στην Ελλάδα,
- • 24 – 30% των ατόμων με διαβήτη παραμένουν αδιάγνωστοι,
και δίνοντας έμφαση στη σημασία των υγιεινοδιαιτητικών παρεμβάσεων για ασθενείς με ΣΔτ2.
Στο ρόλο της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι από τον ασθενή και τον ρόλο του φαρμακοποιού στη διάγνωση της υπέρτασης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Βασίλειος Κώτσης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, επισημαίνοντας ότι:
- Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο φαρμακείο και στο σπίτι βοήθα στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Πρέπει να γίνεται με κατάλληλα και αξιόπιστα μηχανήματα.
- Η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των μετρήσεων (online) είναι μια σημαντική νέα παροχή υγείας για την καλύτερη πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, διεξήχθη επαγγελματική ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικές λύσεις και προοπτικές για το φαρμακείο» που είχε ως στόχο την ενημέρωση των φαρμακοποιών για θέματα που άπτονται της επιστημονικής τους υπόστασης και της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Τα θέματα τα οποία αναπτύχθηκαν στους φαρμακοποιούς ήταν:
- Εργαστήριο φαρμακείου: Η εξέλιξη από την ευκαιριακή γαληνική παρασκευή στην προηγμένη εξατομίκευση της φαρμακοθεραπείας και τη σωστή επικοινωνία της
- Η ικανοποίηση των ασθενών από τις εισπνευστικές συσκευές
- H σημασία της αυτομέτρησης και η αξιοπιστία των μεθόδων για τη σωστή ρύθμιση του ΣΔ με ινσουλίνη ως βασικό κριτήριο επιλογής μετρητών σακχάρου. Ποιος ο ρόλος του φαρμακοποιού
- Πρακτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων της κοινότητας και ο ρόλος του φαρμακοποιού
- Λογιστική διαχείριση εμπορικών συναλλαγών φαρμακείου
Το ενδιαφέρον των φαρμακοποιών που παρακολούθησαν την ημερίδα συγκέντρωσε το στρογγυλό τραπέζι με θέμα συνεταιρισμοί φαρμακείων, στο οποίο συμμετείχαν οι κ.κ. Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος ΟΣΦΕ, Λάζαρος Φαρσάκης, πρόεδρος ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης, και Κυριάκος Θεοδοσιάδης, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Σπύρος Νικολαΐδης, γενικός γραμματέας ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης.
Η ημερίδα έκλεισε με τις βραβεύσεις των απερχόμενων μελών Διοίκησης του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κατασχέθηκαν 26.670 κιλά αλλοιωμένων κρεάτων
Ανάκληση παρτίδων φαρμάκου για τον θυρεοειδή από τον ΕΟΦ
ΕΟΦ: Προσοχή σε πάστες που περιέχουν δραστική ουσία φαρμάκου