Το πλάνο της για έλεγχο της δαπάνης σε προμήθειες, φάρμακα και εξετάσεις, παρουσιάζει την Τετάρτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στους εκπροσώπους των “θεσμών”.
Προηγήθηκε παρουσίαση των δεδομένων στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και – σύμφωνα με πληροφορίες – η Υγεία δεν είναι εκείνη που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, στην παρούσα φάση, το μείζον θέμα για τους δανειστές είναι τα εργασιακά και σε δεύτερη μοίρα η Υγεία.
Εκκρεμεί, ωστόσο, η παρουσίαση της προόδου στον έλεγχο της δαπάνης – κυρίως για τα φάρμακα – με την κυβέρνηση να παρουσιάζει μία σειρά από ενέργειες, όπως η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.
Οι δύο πλευρές βρέθηκαν να συζητούν τις αποκλίσεις που έχουν σημειωθεί μεταξύ της προϋπολογισθείσας και της τρέχουσας δαπάνης για φάρμακα.
Συμφώνησαν ότι υπάρχει – όπως και πέρυσι – σημαντική υπέρβαση, η οποία θα καλυφθεί και φέτος με τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής (clawback).
Οι δανειστές επεσήμαναν στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι μέσα στο 2017 θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% το clawback και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.
Η ελληνική πλευρά ανέφερε πως συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα στο υπουργείο Υγείας η επιτροπή ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι της αγοράς.
Πρόταση
Η εν λόγω επιτροπή – σημείωσε – αναμένεται να δώσει πόρισμα, το οποίο θα βασιστεί στην πρόταση που έχει υποβάλει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Στην πρόταση περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – ένα νέο μοντέλο συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική περίθαλψη που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία.
Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα που θεωρούνται σωτήρια για τη ζωή, 10% σε σημαντικά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, 31% για φάρμακα που θεωρούνται σημαντικά για σοβαρές παθήσεις, 63% σε όσα έχουν αποδεδειγμένη θεραπευτική αξία, αλλά όχι προτεραιότητα σύμφωνα με τις θεραπευτικές οδηγίες και 85% σε νέα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν αποδείξει ακόμη τη θεραπευτική τους αξία.
Οι συναντήσεις δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε αποφάσεις, καθώς οι "θεσμοί" θα επανέλθουν στη χώρα μας στα μέσα Νοεμβρίου.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές