Το ablation αποτελεί διεθνώς τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των αρρυθμιών που εμφανίζονται συχνά κατά την ενηλικίωση, σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια. Τα αντιαρρυθμικά φάρμακα που χορηγούνται στην Ελλάδα συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά, ωστόσο, αποτελούσαν έως πρόσφατα, τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης των αρρυθμιών και της μείωσης του κινδύνου απώλειας ζωής. 

Η κατάλυση αρρυθμίας πραγματοποιήθηκε σε 23χρονο ασθενή ο οποίος γεννήθηκε με σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια και κατά το πρώτο έτος της ζωής του, είχε υποβληθεί σε δύο διορθωτικές καρδιακές επεμβάσεις. Μετά από μια φυσιολογική παιδική ηλικία, κατά την ενηλικίωση εμφάνισε πολύ συχνά επεισόδια ταχυκαρδίας με 200 περίπου σφύξεις το λεπτό και είχε επανειλημμένα  εισαχθεί σε νοσοκομείο για την αντιμετώπιση των επεισοδίων αυτών.

Ο νεαρός, υποβλήθηκε σε 5ωρη επέμβαση κατάλυσης της αρρυθμίας με γενική αναισθησία. Δύο ειδικοί καθετήρες (καλώδια) τοποθετήθηκαν μέσα στην καρδιά μέσω της μηριαίας φλέβας. Χρησιμοποιήθηκε σύστημα τρισδιάστατης ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης της καρδιάς, το οποίο ανέδειξε την ιδιαίτερη ανατομία της καρδιάς (που μετά από τη διορθωτική χειρουργική επέμβαση είναι διαφορετική από τη φυσιολογική καρδιά) καθώς επίσης τον μηχανισμό και το σημείο προέλευσης της ταχυκαρδίας. Με βάση αυτόν το χάρτη χορηγήθηκε υψίσυχνο ρεύμα σε μια μικρή περιοχή (διαμέτρου λίγων χιλιοστών) με αποτέλεσμα να σταματήσει η ταχυκαρδία και να αποτραπεί οριστικά η δυνατότητα επανάληψής της.

Η κατάλυση της ταχυκαρδίας σε ασθενή που έχει υποβληθεί στο παρελθόν σε διορθωτικές επεμβάσεις για συγγενή καρδιοπάθεια, μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη και χρονοβόρα και πρέπει να γίνεται μόνο από καρδιολόγους - ηλεκτροφυσιολόγους με ειδική εξειδίκευση και εμπειρία.  Οι συνεργάτες του Ιατρικού Διαβαλκανικού, καρδιολόγοι – Ηλεκτροφυσιολόγοι, Δρ. Λίλιαν Μάντζιαρη (με εξειδίκευση και 6ετή εμπειρία στην αντιμετώπιση αρρυθμιών σε ασθενείς με σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες στο Λονδίνο) και Δρ. Ανδριανός Κοντογεώργης (με πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στο Λονδίνο και στη Ν. Υόρκη στην επεμβατική ηλεκτροφυσιολογία και ειδικό ενδιαφέρον στις αρρυθμίες παίδων, στις κληρονομούμενες αρρυθμίες και στη διαστρωμάτωση του κινδύνου για αιφνίδιο θάνατο), συμμετέχουν στην πολύ εξειδικευμένη ομάδα Καρδιολογίας του νοσοκομείου μιας και αναλαμβάνουν περιστατικά που έως σήμερα, τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζονταν.

Το Αρρυθμιολογικό Ιατρείο λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ιατρικού Διαβαλκανικού κάθε Δευτέρα ( 10:00-13:00) με τους Ιατρούς Αγ. Μάντζιαρη, Αν. Κοντογεώργη και κάθε Τετάρτη (10:00-13:00), με τον Ιατρό Αντ. Αντωνιάδη, Καρδιολόγο-Αρρυθμιολόγο, επίσης μετεκπαιδευθέντα στο Λονδίνο και στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις