Αξιόλογες διακυμάνσεις στις τιμές των φαρμάκων, εμφανίζει η Ελλάδα. Οι διαφοροποιήσεις σχετίζονται με το είδος του φαρμάκου, το οποίο τυγχάνει μεγαλύτερης ή καθόλου προστασίας από το σύστημα τιμολόγησης.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της QuintilesIMS για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στις τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων, στον μέσο ευρωπαϊκό όρο στα εκτός πατέντας και στη δεύτερη υψηλότερη θέση στα γενόσημα.

Οι διαφοροποιήσεις αποκαλύπτουν στρεβλώσεις στο σύστημα τιμολόγησης, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έχουν επισημανθεί από τους εκπροσώπους των “θεσμών”.

Σε μία περίοδο έντονου προβληματισμού και επικείμενων παρεμβάσεων, το Iatronet παρουσιάζει αναλυτικά τις τιμές ανά είδος φαρμάκου, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τιμές των πρωτοτύπων φαρμάκων βρίσκονται μέσα στις τρεις χαμηλότερες των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς αυτό επιτάσσει η νομοθεσία. Ο υπολογισμός της τιμής τους βασίζεται από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών από 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μέση τιμή ανά σταθμισμένη ποσότητα δραστικής ουσίας (SU) στην Ελλάδα είναι 0,86 ευρώ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,79 ευρώ.

Ακόμη χαμηλότερες τιμές πρωτοτύπων φαρμάκων έχουν η Ιταλία (0,68 ευρώ) και η Πορτογαλία (0,80 ευρώ), ενώ υψηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες ελληνικές έχουν η Τσεχία και η Πολωνία (0,90 ευρώ).

Τα πρωτότυπα φάρμακα, είναι προϊόντα τα οποία έχουν εικοσαετή προστασία τιμής, προκειμένου να αποσβεστεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους.

Τα δικαιώματα ισχύουν από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης της ευρεσιτεχνίας. Για τις φαρμακευτικές εταιρείες, η αφετηρία προστασίας είναι 10 με 12 χρόνια πριν φτάσει το φάρμακο στην αγορά, δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο έως 8 χρόνων εκμετάλλευσης.

Μέσα στο διάστημα αυτό, πρέπει να καλύψουν το κόστος έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα 700 εκατομμύρια ευρώ ανά φάρμακο.

Off – patent

Χάνοντας την προστασία, το πρωτότυπο φάρμακο καθίσταται "off – patent". Στην περίπτωση αυτή, η τιμή του μειώνεται κατά 50% από την τελευταία τιμή υπό προστασία ή διαμορφώνεται στη μέση τιμή των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όποια είναι χαμηλότερη).

Για να μειωθεί η τιμή του, ωστόσο, πρέπει να έχει κυκλοφορήσει στην αγορά αντίγραφό του (γενόσημο).

Στα εκτός προστασίας πατέντας φάρμακα, η Ελλάδα έχει τιμές κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο (0,26 ευρώ ανά SU, έναντι μέσου όρου 0,31 ευρώ).

Χαμηλότερες τιμές από τα ελληνικά “off – patent” φάρμακα έχουν χώρες, όπως η Πορτογαλία (0,21 ευρώ), η Ισπανία (0,22 ευρώ), το Βέλγιο (0,25 ευρώ), η Νορβηγία (0,23 ευρώ) και οι περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες.

Γενόσημα

Με τη λήξη της προστασίας ενός πρωτοτύπου, παρέχεται η δυνατότητα σε άλλες βιομηχανίες να κυκλοφορήσουν φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία (γενόσημα).

Στην Ελλάδα, η τιμή ενός γενοσήμου ανέρχεται στο 65% της τιμής του φαρμάκου που αντιγράφει (φάρμακο αναφοράς). Τα γενόσημα χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων.

Μπορούν να έχουν εμπορική ονομασία (branded generics) ή τη διεθνώς εγκεκριμένη, μη ειδικευμένη επιστημονική ονομασία (international non - proprietary name – ΙΝΝ).

Στις τιμές των γενοσήμων, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση (0,19 ευρώ) έπειτα από την Αυστρία (0,20 ευρώ), ενώ βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή, που είναι 0,13 ευρώ ανά SU.

Η χώρα μας φέρεται να έχει σημαντικά ακριβότερα γενόσημα από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού “νότου”, όπου οι τιμές των γενοσήμων κυμαίνονται από 0,13 έως 0,14 ευρώ ανά SU.

Το θέμα είχε αποτελέσει πρόσφατα αντικείμενο έρευνας από το Iatronet, με την ελληνική φαρμακοβομηχανία να απαντάει από τις εμφανιζόμενες τιμές πρέπει να αφαιρούνται υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback).

Αλλαγές

Μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο για την τιμολόγηση και την αποζημίωση φαρμάκων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος παραδέχτηκε πως υπάρχουν στρεβλώσεις στο καθεστώς τιμολόγησης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, προωθείται ένα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την τιμολόγηση και ανατιμολόγηση φαρμάκων, το οποίο θα αξιοποιεί συγκεκριμένα εργαλεία, όπως οι “κλειστοί” προϋπολογισμοί ανά θεραπευτική κατηγορία.

Η τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, αποζημίωση και τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών θα εξεταστούν σε μία ενιαία βάση. Θα γίνει αποτίμηση της ανάγκης για κάθε θεραπευτική κατηγορία και αμέσως μετά θα οριστούν οι αντίστοιχοι κλειστοί προϋπολογισμοί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι